Wannes Nimmegeers – foto

Wannes werkt als persfotograaf. Daarnaast heeft hij eigen fotoprojecten en geeft hij les fotografie.

Wannes Nimmegeers

geboortejaar: 1986

geboorteplaats: Tienen

woonplaats: Gent

bezig sinds 2011

Waar is het allemaal begonnen?

Bij mijn grootvader, die in mijn kindertijd al met fotografie bezig was. Ik maakte zijn overstap van analoge naar digitale fotografie mee en hielp hem met Photoshop. Zo raakte ik via hem ook geïnteresseerd in fotografie. Mijn eerste foto’s waren collages en zwaar bewerkte beelden van mijn 3mb compactcameraatje.

Wat is het slechtste advies dat je al hebt gekregen?

Na het middelbaar gingen mijn leerkrachten ervan uit dat ik voor een wetenschappelijke studie aan de universiteit zou kiezen. Ik zal nooit vergeten dat de toenmalige leerkracht chemie mij gek verklaarde omdat ik wilde starten aan een kunstschool en zo “al mijn potentieel” overboord zou gooien. Tot vandaag ben ik heel gelukkig dat ik op dat moment niet voor het meest logische heb gekozen, hoewel ik toen nog niet kon inschatten hoe die keuze mijn leven zou gaan beïnvloeden.

Mooiste moment tijdens het creatieproces?

Het moment dat het toeval je goedgezind is. Tijdens het richten van je camera gebeurt het dat toeval net dat extraatje voor je in petto heeft. Dat er voor je ogen gebeurt wat je je niet had kunnen inbeelden. Zo’n moment gaat even vaak ook gepaard met frustratie omdat je net niet op de juiste plaats staat, het zich te ver afspeelt, je te laat bent … Vervolgens probeer je die toevalligheid weer af te dwingen.

Wat inspireert je niet?

Zeer veel zaken inspireren mij niet. Ik kan mijn dagen met gemak vullen met inspiratieloosheid. Meegaan in de stroom der dingen. Inspiratie opdoen is voor mij een proces van veel werken, lezen, onderzoeken. Maar soms overvalt toeval je, vorm je ideeën, droom je weg en ga je die ideeën verder conceptualiseren.

Waar ben je trots op?

Dat ik door mijn camera mijn schroom tegenover de mensheid heb overwonnen. Met mijn camera voel ik mij veel minder kwetsbaar.

Wie zou je graag ontmoeten/met wie zou je graag samenwerken?

Door mijn job ontmoet ik voortdurend nieuwe mensen uit allerlei hoeken. Het is zeer moeilijk te voorspellen welke ontmoetingen me echt treffen. Vaak komen de meest interessante gesprekken uit een totaal onverwachte hoek.

Ik zou graag een vlieg op de muur zijn bij sommige beslissingsnemers op onze planeet om te zien hoe zij over hun dag ventileren bij het avondmaal, wanneer hun masker even kan worden afgezet. Die vraag spookt regelmatig door mijn hoofd wanneer ik vanuit mijn job als persfotograaf middenin de actualiteit sta. 

Lievelingsmateriaal?

Een warme handdoek na een bad.

Wat had je gedaan als je dit niet had gedaan?

Dan zou ik waarschijnlijk architect geworden zijn. Voor mijn opleiding fotografie was ik gestart met architectuur. Op dat moment kon ik de vrijheid van een kunstschool nog niet goed vatten. Toch herken je in mijn manier van fotograferen mijn voorliefde voor architectuur.

Wanneer was je grootste twijfelmoment?

Heel mijn creatieproces is een aaneenschakeling van twijfelmomenten. Ik ben de twijfelaar bij uitstek.

Wie is jouw grootste steunpilaar?

Mijn vriendin en mijn familie en vrienden. Zij zijn de eersten die mijn twijfel over zich heen krijgen en bij wie ik mijn ideeën aftoets. Op dit moment werk ik met mijn vriendin aan een fotoreeks rond onze reis door China. Het is nieuw voor mij om zo nauw met iemand samen te werken, maar het geeft me wel meteen een klankbord op mijn werk, een weerwoord doorheen alle twijfels.

Lievelingsbeeld?

Ik koos hier voor een beeld van Joel Sternfeld uit zijn reeks ‘American Prospects’.

Wat is je mooiste zin?

“Is de koffie al klaar?”

(liefst vanuit mijn bed richting de keuken)

Wat wil je nog graag doen?

Nu wil ik graag zo snel mogelijk het Chinaproject verder uitwerken. Twijfelen over de selectie. Waarschijnlijk naar China terugkeren. Het toeval zijn werk laten doen.

En uiteindelijk een reeks samenstellen. Twijfel of dit nu vertelt wat ik wil vertellen. Afwerken.

Ee nieuw project zoeken, zodat ik bezig blijf, gedwongen word om inspiratie op te doen en niet te verglijden in stroom der dingen.

Waar werk je?

Al te vaak binnenskamers.

Meer zien van Wannes?

Website

Instagram

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s