Natasja Mortier – illustratie

Natasja zoekt dingen die haar storen en tekent ze, dan storen ze minder.

Natasja Mortier

geboortejaar: 1986

geboorteplaats: Gent

woonplaats: Gent

in 2014 besloot ze het serieus te nemen.

Waar is het allemaal begonnen?

Tijdens die eindeloze zondagvoormiddagen toen ik tien was. Er was tijd, en ook papier en waterverf om ze op te vullen. Ik ging in de bib op zoek naar boekjes over aquarelleren. Ze waren bedoeld voor mensen op prepensioen en dus leerde ik eerst impressionistische zeezichten en bloemstukjes schilderen. Wat lastig was, want ik wou eigenlijk striptekenaar zijn.

Wat is het slechtste advies dat je al hebt gekregen?

Ik heb nog niet zo veel advies gekregen, eigenlijk, en het advies dat ik wel al kreeg was meestal wel goed. Of ik ben de slechte vergeten.

Mooiste moment tijdens het creatieproces?

Voor mij is niets leuker dan nieuwe vaardigheden of technieken leren. Die eerste dagen, nadat je de basis onder de knie krijgt, is het alsof je plots nieuwe zintuigen hebt. De hele wereld voelt anders aan, je ziet overal mogelijkheden. Je geraakt niet in slaap omdat je hoofd bijna ontploft van het puzzelen. Het is een enorm verslavend gevoel. Dat gevoel ebt weg wanneer de nieuwigheid er af is, en de leercurve steiler wordt. Dan moet ik soms verschrikkelijk hard mijn best te doen om niet op het eerste het beste nieuwe te springen.

Wat inspireert je niet?

Moe zijn. Knolselder. De beste manier om vanuit een bepaald dorp een bepaalde stad binnen te rijden.

Verder denk ik dat ik door zowat alles geïnspireerd kan raken, als ik in de juiste stemming ben. Ik voel me soms een beetje verantwoordelijk om me te ontfermen over saaie dingen. Mooie en lelijke dingen krijgen al zo veel aandacht.

Waar ben je trots op?

Mijn rijbewijs. Het feit dat ik nu mijn naam durf te zetten bij mijn werk.

Wie zou je graag ontmoeten/met wie zou je graag samenwerken?

Het is, denk ik, beter om je helden niet te ontmoeten. Maar ik zou wel graag eens samenwerken met iemand die iets gelijkaardigs doet als ik, maar dan in een ander medium. Of die iets heel anders doet met hetzelfde medium.

Lievelingsmateriaal?

Ik wissel graag eens van materiaal, maar blijf wel keer op keer naar aquarel teruggrijpen. De combinatie van een gewoon vulpotlood, een zacht potlood en een vuile gom is ook altijd leuk. Ik hou van laagdrempelig materiaal waar vreemde vlekken mee ontstaan.

Wat had je gedaan als je dit niet had gedaan?

Ik denk dat ik sowieso verschillende dingen tegelijk moet doen. Ornithologie en textielkunst, misschien.

Wanneer was je grootste twijfelmoment?

Ik twijfel soms langer aan welk kleur sneakers ik moet kopen (grijs of zwart??) dan aan de grote levensbeslissingen. Die laatste los ik eerder intuïtief op. Maar ik twijfel mij soms een ongeluk aan onbenullige zaken (frietjes met stoofvleessaus of met tartaar????).

Wie is jouw grootste steunpilaar?

Mijn vriend, Jan. Hij kan mij op één avond door een existentiële crisis helpen. Hij heeft mij ook aangemoedigd om naar buiten te komen met mijn werk. En om het los te laten eenmaal ik dat heb gedaan, in plaats van mij er kapot over te schamen. Soms lukt dat.

Lievelingsbeeld?  

 Een foto van Chip Clark: 

Wat is je mooiste zin?

Daarbij aansluitend:

“Hummingbirds have feelings and are often sad”

-Interesting Facts, Adam Johnson

Wat wil je nog graag doen?

Heel groot werk maken. Een platenhoes illustreren, of een boekomslag. Leren programmeren. Ik droom ook al tien jaar van een graphic novel, maar ik ben er nog niet aan begonnen. Misschien wordt het eens tijd.

Waar werk je?

Meer zien van Natasja?

Website

Instagram

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s