Vera Verseput – illustratie

Vera maakt veel tekeningen, verhalen, verzinsels en combinaties van dit al.

foto_vera

geboortejaar: 1990

geboorteplaats: Zierikzee

woonplaats: Amsterdam

bezig sinds 2007

Waar is het allemaal begonnen?

Toen ik jong was maakte ik veel foto’s en had ik een kleine doka gemaakt in het schuurtje naast het huis van mijn vader. Op den duur werd het vooral veel tekenen. Ik weet niet zo goed hoe dat is ontstaan. Ik ben in ieder geval altijd al veel met beeld bezig geweest. In 2007 ben ik begonnen met de opleiding illustratie op de Willem de Kooning Academie.

Wat is het slechtste advies dat je al hebt gekregen?

Toen ik in Rotterdam studeerde heb ik veel adviezen gekregen die ik na de opleiding allemaal weer heb verworpen. Dat ik te kinderlijk tekende, dat ik beter “iets met” collages kon gaan doen, dat ik me meer moest aanpassen enzovoort. Ik stopte met tekenen en dacht op den duur zelfs: als ik klaar ben met school hoef ik nooit meer te tekenen. De uitwisseling naar het KASK in België, waar ik les kreeg van Carl Cneut heeft mij gered wat tekenen betreft. Toen merkte ik weer dat ik het gewoon heel erg leuk vind om te tekenen.

Mooiste moment tijdens het creatieproces?

Als ik ga beginnen met tekenen, is er een periode van kleine frustratie, en de vraag of het wel gaat lukken. Dat is ook spannend, je weet nog niet wat er gaat komen. Dan kan er plots een soort eureka!-moment ontstaan. Je weet ineens hoe het gaat worden en je weet zeker dat het gaat lukken! Dat is het mooiste gevoel. Als ik het daarna kan uitvoeren, kan ik heel tevreden verder werken.

Wat inspireert je niet?

Dingen die kloppen. Alles wat recht, mooi en perfect is, vind ik saai.

Waar ben je trots op?

Ik ben trots als ik iets moois heb gemaakt. Maar trots is niet het goede woord. Ik ben content als ik iets heb afgemaakt en kan denken, nu is het af. Dat geeft voldoening. En dan word ik al helemaal gelukkig als ik andere mensen ook blij kan maken. Als ik mensen zie lachen om mijn tekeningen of als ze met een glimlach naar een voorstelling kijken, dan geeft dat wel een soort goed gevoel. Soms vind ik dat wel stom, dan denk ik, is het zo belangrijk wat andere mensen denken? Maar ik geef toe, het werkt wel stimulerend.

Wie zou je graag ontmoeten/met wie zou je graag samenwerken?

Er zijn een paar grote helden in de muziek, in de literatuur en in de kunst die ik enorm bewonder. Maar dat zijn vooral ook inspiratiebronnen denk ik, ik weet niet of ik daarmee zou willen samenwerken.

Lievelingsmateriaal?

Kroontjespen en inkt. En papier natuurlijk.

Wat had je gedaan als je dit niet had gedaan?

Er zijn veel dingen die ik ernaast doe. Tekenen is iets wat ik altijd doe, maar soms meer en soms minder. Ik vind heel veel dingen leuk om te doen. Wat ik dit jaar ernaast doe of heb gedaan is live teken-voorstellingen, onregelmatig een krant uitbrengen, festivalletjes organiseren, een expositie van mijn werk, pizza’s bakken, voorlezen, decorbouwwerk en kerstverlichting ophangen. Andere dingen die mijn interesse hebben, dus wat ook had kunnen gebeuren (of nog kan gebeuren): fietsen repareren, ramen wassen, drummen, Arabisch leren, acrobatie-kunstjes uitvoeren of boerin worden.

Wanneer was je grootste twijfelmoment?

Dat is een lastige vraag omdat ik altijd twijfel. Ik maak me best snel zorgen als ik een keuze moet maken. Deze vraag geeft mij nu ook wel keuzestress. (lacht)

Wie is jouw grootste steunpilaar?

Mijn familie, maar ook een berg goede vrienden. Ik realiseer me vaak dat ik echt geluk heb met de mensen die ik om mij heen heb verzameld. Daar zitten veel unieke exemplaren tussen.   

Wat is je mooiste zin?

“Verzet begint niet met grote woorden
maar met kleine daden

zoals storm met zacht geritsel in de tuin
of de kat die de kolder in zijn kop krijgt

zoals brede rivieren
met een kleine bron
verscholen in het woud

zoals een vuurzee
met dezelfde lucifer
die een sigaret aansteekt

zoals liefde met een blik
een aanraking iets dat je opvalt in een stem

jezelf een vraag stellen
daarmee begint verzet

en dan die vraag aan een ander stellen”

– Remco Campert

Waar werk je?

Broedplaats de Verkeerstoren op de distelweg 83, Amsterdam. Ondertussen werk ik ook veel in het bijbehorende gebouw omdat mijn atelier toch iets te klein wordt.

Wat wil je nog graag doen?

Er zijn nog heel veel dingen die ik wil doen en leren. Maar om het even concreet te houden en niet te ver vooruit te kijken: ik wil na de zomer mijn eigen prentenboek schrijven en tekenen.

Meer zien van Vera?

Website

Facebook

Instagram

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s