Merel Cremers – keramiek

Merel tekent en boetseert curieuze dierfiguren en objecten. Ze brengt die samen in een soort van verhalende ensembles die door hun kleine formaat en fragiliteit een heel dichte en aandachtige benadering van de toeschouwer vragen. Die benadering zorgt er vervolgens voor dat meer en meer details aan het licht komen.

2foto merel1

geboortejaar: 1989

geboorteplaats: Velden, Nederland

woonplaats: Gent

in 2012 begonnen met keramiek

Waar is het allemaal begonnen?

Mijn vader schilderde vroeger en mijn moeder was ook wel creatief ingesteld. Ik denk dat ik het in mijn kindertijd gewoon heb overgenomen. De dierenliefde idem dito, vanaf het moment dat we een oppaskonijn kregen, was ik verkocht.

Wat is het slechtste advies dat je al hebt gekregen/gehoord?

Zou je niet beter iets nastreven waar wel toekomst in zit?

Mooiste moment tijdens creatieproces?

Als ik details uitwerk van een figuur, dan ben ik helemaal in mijn element. Het figuur tolt dan tussen mijn vingers terwijl ik er met een naald in “teken”.  Dat tekenen is heel intuïtief, maar ik ben supergeconcentreerd. Het voelt meditatief, hoewel ik met echt mediteren geen ervaring heb. Het lukt trouwens niet altijd om zo te werken, als ik weet dat ik maar even tijd heb bijvoorbeeld. Achteraf hoor ik vaak van anderen dat ze niet eens konden zien waar ik nu eigenlijk aan bezig was, zo klein!

Wat inspireert je niet?

Tv kijken.

Waar ben je trots op?

Dat ik zoveel aandacht en liefde kan steken in een figuurtje en dat mensen dat zien, voelen en erdoor geraakt worden. Het is iets dat ik niet forceer maar dat gewoon gebeurt. Op dat gegeven ben ik wel een beetje trots, maar ik ben er vooral dankbaar voor.

Wie zou je graag ontmoeten?

De Nederlandse schrijver en bioloog Midas Dekkers zou ik graag eens ontmoeten. Dieren en met name huisdieren fascineren me mateloos. Ik vind de manier waarop hij dieren en situaties tussen mens en dier beschrijft geniaal. Herkenbaar en hilarisch, maar wel met veel respect voor het dier of de natuur. Dat zijn veel mensen een beetje verloren. Dat gegeven inspireert mij enorm.

Lievelingsmateriaal?

Klei, papier en potlood of een mix van de drie.

Wanneer was je grootste twijfelmoment?

Nadat ik was afgestudeerd in illustratie in Nederland. Vanwege mijn afstudeerwerk, een servies met illustraties, was ik toegelaten om in Limoges een jaar (uiteindelijk anderhalf) met porselein te werken. Dat was een sprong in het diepe omdat ik nog bijna niets van keramiek wist, laat staan porselein.

Achteraf gezien was het een van mijn beste beslissingen ooit. Ik heb ontzettend veel geleerd en de hele periode blijft nog steeds een van mijn mooiste ervaringen tot nu toe. Als ik anderen een advies mag geven: ga eens naar het buitenland, ga op Erasmus, op stage, wat dan ook, spring. Ik merk steeds dat de momenten waarop ik het meest uit mijn comfortzone was achteraf het meest vruchtbaar bleken, ondanks het pittige begin. Daar blijf ik mezelf ook steeds op wijzen!

Wie is jouw grootste steunpilaar?

Mijn familie. Mijn ouders hebben het altijd belangrijk gevonden dat mijn broer, zussen en ik iets nastreven waar we gelukkig van worden. Ze hebben altijd in mij geloofd en zullen dat blijven doen. Daar ben ik ze ontzettend dankbaar voor.

Lievelingsbeeld?

Wat is je mooiste zin?

“All the world will be your enemy, prince with a thousand enemies. And when they catch you, they will kill you. But first they must catch you, digger, listener, runner. Prince with the swift warning. Be cunning and full of tricks and your people will never be destroyed.”

– Richard Adams, ‘Watership Down’

Wat wil je nog graag doen?

Op residentie gaan in Japan. De houding daar ten opzichte van ambachten en keramiek in het bijzonder, de Japanse levensfilosofie en het respect voor de natuur intrigeren mij enorm. Het lijkt mij bijzonder om daar gedurende een werkperiode in ondergedompeld te worden.

Meer zien van Merel?

Website

Instagram

Een gedachte over “Merel Cremers – keramiek

  1. Het is natuurlijk hartstikke mooi om dit als ouders te lezen. Eigenlijk diep in je hart weet je het wel maar ik, als moeder vond het toch een geweldige blijk van waardering om het in woorden uitgedrukt te zien. Dank je lieve schat!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s