Tja Ling Hu – illustratie

Tja Ling tekent. Ze maakt op dit moment potloodtekeningen van haar onderbewuste en bewuste hersenkronkels. Die hebben vaak een link met haar Chinese achtergrond.

TJA-LING-HU-04,medium_large.1498412141

geboorteplaats: Gorinchem

woonplaats: Waalre

bezig sinds 2016

Waar is het allemaal begonnen?

Nadat ik afstudeerde in Nederland aan de modeacademie, realiseerde ik me dat ik helemaal niet in de modewereld wilde werken. Ik studeerde af met een reeks van korte animatiefilmpjes die een duidelijke kritiek op de mode-industrie toonden. Ik heb toen een jaar gewerkt en daarna besloot ik dat ik verder wilde in de richting van illustratie. Ik belandde in België omdat een tweede studie in Nederland mij te duur werd. Daar heb ik nooit spijt van gehad. Vooral op theoretisch vlak heb ik veel kunnen leren in België en dat gaf mij een goede basis voor mijn werk in de praktijk. Daarnaast bood België mij tijdens en na mijn studie veel mogelijkheden om mijn werk tentoon te stellen en te delen. Ik woonde in Gent, wat een ontzettende culturele stad is en waar je al gauw als jonge kunstenaar van alles kan ondernemen om je werk in de aandacht te zetten. Dat zorgde er vermoedelijk voor dat ik sinds mijn afstuderen fulltime bezig kan zijn als illustrator/beeldend kunstenaar.

Wat is het slechtste advies dat je al hebt gekregen?

Niet verder studeren en een vaste baan nemen.

Mooiste moment tijdens het creatieproces?

Dat je beseft dat het ineens uren later is, je vergeten bent te eten en je een stap terug doet van het beeld dat je aan het maken bent. En dat dat beeld dan de richting uitgaat die je wilt, of nog beter: je verrast. Dat moment komt meestal als je even de tijd neemt om het geheel te bekijken. Tijdens het tekenen zelf zit ik meestal gewoon in de flow en denk ik niet te veel na.

Wat inspireert je niet?

Stress.

Waar ben je trots op?

Het winnen van de Fiep Westendorp Stimuleringsprijs. Dat geeft mij de mogelijkheid om de komende twee jaar een persoonlijk project uit te werken. Ik ga mij verdiepen in de achtergrond van mijn familie, hoe zij naar Nederland zijn gekomen. Daarmee wil ik het verhaal achter ‘de Chinees’ vertellen. Daarnaast kent niemand in mijn familie het hele verhaal en voordat mijn opa of oudtante er niet meer is, zou ik het wel op papier willen hebben. Waarschijnlijk ga ik er een beeldverhaal van maken, maar het kan ook iets compleet anders worden.

Wie zou je graag ontmoeten/met wie zou je graag samenwerken?

De houtsnijders van Hokusai of Hirosighe om deze ambacht op zijn Japans te leren.

Lievelingsmateriaal?

Op dit moment potlood, maar ik vind gouache ook fijn om mee te schilderen.

Wat had je gedaan als je dit niet had gedaan?

Iets met innovatief design.

Wanneer was je grootste twijfelmoment?

Ik denk niet dat ik één grootste twijfelmoment heb gehad. Wel heb ik af en toe mijn gezonde twijfel-momentjes. Dan denk ik: had ik niet een makkelijker beroep kunnen kiezen? Maar dat komt gelukkig maar zelden voor en duurt nooit lang. Ik denk dat die spanning het juist zo leuk maakt.

Wie is jouw grootste steunpilaar?

Mijn vriend. Hij is de eerste die mijn werk ziet en degene die het meeste van mijn ellende op zijn bord krijgt. Ik kan echt alles bij hem kwijt.

Lievelingsbeeld?

Hm, geloof niet dat ik één all time lievelingsbeeld heb. Ik ben op verschillende momenten geïnspireerd door verschillende beelden en dat verandert eigenlijk continu. Op dit moment geniet ik erg van de landschappen van M. C. Escher. Zoals de houtsnede ‘Morano, Calabria’ uit 1930. Ik vind het heel mooi hoe de rechte horizontale lijnen, die mist suggereren, in het mysterieuze landschap snijden.

Wat is je mooiste zin?

Ook hier is het hetzelfde verhaal. Ik geloof niet dat ik een mooiste zin kan opnoemen omdat er zóveel mooie zijn … Voor mij is een zin mooi wanneer het iets ongrijpbaars kan vatten en me aan het denken zet. Bijvoorbeeld deze van Aldous Huxley:

“There are things known and things unknown, and in between are the doors of perception.”

Maar een mooiste zin hebben is voor mij te vast. Je verandert als persoon en ik denk ook dat je meerdere persoonlijkheden kan hebben. Zo zijn er allerlei soorten zinnen die op andere manieren iets moois in zich dragen en je op verschillende momenten in je leven kunnen raken.

Wat wil je nog graag doen?

Naar China gaan, vooral naar de plek waar mijn ouders opgroeiden, voor het project dat ik ga doen met de Fiep Westendorp Stimuleringsprijs.

Waar werk je?

IMG_20171115_124723

Op dit moment tijdelijk in een kamer bij mijn ouders in huis. Mijn huurcontract liep af in België en ik wilde terug in Nederland wonen. In januari vertrek ik voor een maand naar Bali. Daarna is het plan om naar Rotterdam te verhuizen en hopelijk een fijn atelier te vinden!

Meer zien van Tja Ling?

Website

Facebook

Instagram

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s