Blommm – bloem

Paulien Verhaest brengt met Blommm bloemen recht van ’t veld, op de velo, in je vaas. Biologisch, dagvers en met fietskoeriers geleverd in Gent.

(c) Jens Mollenvanger (1)
(c) Jens Mollenvanger

geboortejaar: 1981

geboorteplaats: Jette

woonplaats: Sint-Amandsberg

Blommm startte op Moederdag 2017. Niet toevallig een bloemenhoogdag.

Waar is het allemaal begonnen?

Tijdens mijn kindertijd stonden er altijd verse bloemen op tafel. Ik nam deze gewoonte mee op kot, en later ook in mijn eigen huisje. Ik krijg graag bloemen cadeau en schenk ook ontzettend graag bloemen. Maar meer en meer gaven bloemen me een wrang gevoel. Want de klassieke bloemen-industrie brengt vandaag schade toe aan mens en milieu, zowel hier als in het zuiden. Dat klopt toch niet? Bloemen koop je juist om schoonheid en vrolijkheid in huis te brengen. Hoog tijd voor een alternatief dus vond ik.

Ik startte Blommm vanuit een liefde voor bloemen én een maatschappelijke drijfveer. Ik wou samen met de lokale telers van biologische bloemen de sector duurzamer maken. Er groeit zoveel moois bij biologische bloementelers van hier.

Wat is het slechtste advies dat je al hebt gekregen?

Ik heb mijn buikgevoel gevolgd als het gaat over de manier van zaken doen. Mezelf opstellen als een harde zakenvrouw, zoals me werd geadviseerd, daar geloof ik niet in. Dat past niet bij me. Zo probeer ik vanuit een maatschappelijke drijfveer en een menselijke aanpak te handelen. Deze nog jonge sector vraagt juist om een aanpak waarbij iedereen rekening houdt met elkaar en de krachten bundelt. 

Een ander advies was om het als starter het eerste jaar rustig aan te pakken zonder druk of deadlines. Maar al doende leert men vond ik. Door te springen en fulltime een zaak op te starten kom je te weten of het haalbaar en levensvatbaar is. Maar of dat voor iedereen zo werkt, weet ik niet. Ik ben nogal een springer (lacht).

Mooiste moment tijdens het creatieproces?

De bijtjes! Ze volgden letterlijk de weg van de bloemen naar het atelier. Als je stilstaat bij de massale bijensterfte en de gevolgen daarvan, word ik nog gelukkiger van de bloemen. Door biologische bloemen te kopen maken we ook daar samen een klein maar noodzakelijk verschil.   

Wat inspireert je niet?

Het feit dat je als bloemist naar de groothandel kan gaan en los van het seizoen alle kleuren en maten kan bestellen, dat voel ik niet. De combinatie van wat op de velden groeit, het imperfecte, inspireert mij. 

Waar ben je trots op?

Ik ben enorm trots op de boodschap die we met Blommm verkondigen. De economie stuurt de wereld aan, dus die verander je best van binnenuit. Blommm zoekt naar oplossingen met een rechtstreeks effect bij de eindgebruiker. Als eindconsument kan je zelf wel veel doen, maar meestal vraagt dit heel wat inspanningen of zijn er weinig mogelijkheden op de markt. Met Blommm wagen we ons in de productielijn, waardoor het effect zoveel groter kan zijn en we samen nog meer mensen kunnen overtuigen. Ik ben ervan overtuigd dat dit de weg is naar een duurzamere wereld.

Wie zou je graag ontmoeten/met wie zou je graag samenwerken?

Ik zou graag Erin Benzakein van Floret ontmoeten. Een vrouw die ik bewonder omdat ze de hele wereld veroverd heeft met de boodschap dat je een lokale bloemensector kan creëren. De manier waarmee zij de passie voor de stiel predikt en de schoonheid van werken met seizoens-bloemen wereldwijd op de kaart heeft gezet, daar kijk ik naar op. 

Lievelingsmateriaal?

Uiteraard de bloemen! Cosmos is mijn favoriet omdat ze zo springerig en wild alle kanten op kunnen gaan in een vaas. Ze stralen ook zoveel romantiek uit! Daarnaast ben ik helemaal wild van het kruid citroenverbena. Het heeft een zachtgroene kleur, ruikt verrukkelijk en in bloei heeft het prachtige witte kleine bloemetjes. Heerlijk om te schikken in een Blommm-veldboeket. Voor de winter zit die ook in onze lekkere Blommm-thee.

Wat had je gedaan als je dit niet had gedaan?

Dan had ik wel een andere maatschappelijke uitdaging gevonden. Of een pannenkoekenhuis geopend (lacht).

Wanneer was je grootste twijfelmoment?

Toen ik merkte dat ik mezelf voorbijliep. Die momenten wanneer er geen onderscheid meer was tussen week en weekend. Vooral op het moment waarop mijn oudste dochter zei “mama, je hebt geen tijd voor mij”. Een zesjarige is zeer eerlijk en dat komt aan. 

Wie is jouw grootste steunpilaar?

Stijn, mijn vriend.

Lievelingsbeeld?

De dauw die ’s ochtends in alle vroegte over het veld hangt. Het is er zo stil! Je bent er alleen, maar wel omringd door honderden prachtige bloemen. Zalig.

Een ander beeld is deze van mijn jongste dochtertje. Ze vindt het heerlijk om te helpen.

Wat is je mooiste zin?

De wereldberoemde zin uit ‘Imagine’ van John Lennon:

“You may say I’m a dreamer, but I’m not the only one”

Het is zo mooi om te zien hoeveel mensen werk proberen te maken van een betere wereld en dat die het allemaal op eigen kracht doen én met de economie als hefboom om een grotere impact na streven. Mooi, toch?! 

Wat wil je nog graag doen?

Ik zou heel graag naar het veld van Erin Benzakein van Floret Flowers gaan. Rondlopen, kijken, ruiken en voelen. Dat wil ik heel graag eens doen. 

Waar werk je?

Ik ben een trotse dokbewoner, tijdens het afgelopen bloemenseizoen kon je mijn atelier vinden op DOK, werkplek voor verpozing & creatieve manoeuvres.

Voor de wintermaanden verhuis ik naar een warmer plekje, de oude Wasserij der Vlaanderen in de Toekomststraat.

Meer zien van Blommm?

Website

Facebook

Instagram

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s