Sarah Poesen – illustratie

Sarah maakt illustraties en collages over dingen die haar bezighouden. Over wat haar blij maakt, doet lachen, of wat ze niet wil vergeten.

Foto van mezelf

geboortejaar: 1984

geboorteplaats: Genk

woonplaats: Gent

bezig sinds 2015

Waar is het allemaal begonnen?

Het was er al van toen ik klein was, denk ik. Ik tekende veel als kind en knutselde dingen in elkaar. Dat graag maken is altijd blijven sluimeren, maar kwam pas de laatste jaren weer helemaal bovendrijven. Een cursus grafische vormgeving deed mijn zin in tekenen terug opflakkeren. En toen we voor een jaar naar Noorwegen trokken, waar de dagelijkse structuur wegviel, besteedde ik het overgrote deel van mijn tijd aan illustreren. Als een manier om al die indrukken bij te houden. De kleine Noorse gewoontes, de dagelijkse koffies. De lange winter, heel rustige dagen en fantastische ‘utsikten’ werkten ongelofelijk inspirerend.

Mooiste moment tijdens het creatieproces?

Het begin, wanneer ik de tijd neem om een idee uit te werken. Er sluimeren altijd wel ideeën in m’n hoofd. Vaak kleine voorvallen die ik me wil blijven herinneren of fascinerende mensen/dieren. Vaak blijven die lang hangen. Wanneer het dan lukt om een idee om te zetten naar een tekening, dát is het fijnste gevoel.
Het werkt ook omgekeerd, wanneer al die ideeën maar blijven borrelen en ik geen tijd vind om er iets mee te doen, daar word ik ongelofelijk slechtgezind van.

Wat inspireert je niet?

Drukte. In een vast werkritme zitten, een hoofd dat te volgepropt zit met praktische rompslomp. Veel mensen om me heen, veel verkeer. Om te tekenen heb ik lucht nodig in m’n hoofd. Ik probeer te ontsnappen: kleine reisjes maken, veel buiten zijn of net in huis een kleine cocon maken. En een tas koffie maken.

Waar ben je trots op?

Het werk van m’n Noors jaar verzameld zien in een expo, vorige zomer. Daar was ik best wel trots op. En als ik reacties kan losweken bij mensen. Dat is fijn en altijd verrassend.

Wie zou je graag ontmoeten/met wie zou je graag samenwerken?

Astrid Lindgren (schrijfster van Pippi Langkous, n.v.d.r.), die zou ik graag ontmoet hebben. Haar boeken vind ik fantastisch. Er zijn wel veel kunstenaars die ik graag zou ontmoeten. Of eerder: die ik graag eens een dag aan het werk zou willen zien. Ik gluur graag binnen in een atelier en hoor ook graag mensen spreken over wat hen inspireert. Dat geeft me altijd zin om zelf aan de slag te gaan. Om er maar enkele te noemen: Camilla Engman, Edward Hopper, Tove Jansson, Egon Schiele, Lizzie Stewart.
En samenwerken met een andere illustrator, dat lijkt me heel spannend. Al ben ik op dit moment zelf nog te veel zoekend naar wat ik wil vertellen om een echte samenwerking aan te gaan.

Lievelingsmateriaal?

Papier. Mooie nieuwe vellen, stukjes envelop, broodzakken… Ik hou allemaal kleine stukjes bij in een map. Ik voel graag aan papier, kan helemaal enthousiast worden van mooie vellen. Met Staedtler stiftjes (hoe dunner, hoe liever) en aquarelpotloden werk ik ook graag.

Wat had je gedaan als je dit niet had gedaan?

Ik doe illustreren vooral in gestolen weekend- en avonduren. Daarnaast werk ik als communicatiemedewerker in een kunstencentrum, een job die veel inspiratie geeft. Het contact met makers, ideeën zien rijpen en zelf nadenken over de juiste vertaling van hun werk naar een publiek. Heel fijn om te doen. In alles wat ik doe, heb ik een creatieve vrijheid nodig.

Wanneer was je grootste twijfelmoment?

Ik twijfel op dit moment veel, over waar te wonen en wat te doen. Of ik meer tijd kan vrijmaken om te tekenen, of dat haalbaar is, hoe ik dat zou aanpakken. Ook over wat ik maak twijfel ik, het is altijd spannend om daarmee naar buiten te komen. Het is soms heel persoonlijk en ik kan nog niet altijd omgaan met stevige commentaren.

Wie is jouw grootste steunpilaar?

Mijn lief. Niet omwille van zijn kritisch oog – dat is onbestaande, want hij is ongeveer altijd enthousiast over wat ik maak – maar wel omdat hij vaak voor de rust zorgt die ik nodig heb om te tekenen. Ik zie altijd te veel dingen die gedaan moeten worden, hij kan me doen relativeren en duwt me naar de tekentafel. Omdat we daar dan allebei gelukkiger van worden. (lacht)

Lievelingsbeeld?

Screen Shot 2017-08-31 at 22.49.12

Dat zijn er heel veel, en ze wisselen ook snel. Soms zijn het foto’s die ik nam, of werk van illustratoren dat ik tegenkwam op Instagram. Ik heb dus zeker geen lievelingsbeeld, maar koos er een uit voor dit moment. Ik kocht een heel mooie diepdruk van deze lijntekening van Ephameron, die staat al een hele tijd te blinken op ons boekenrek. Wat een lijnen.

Wat is je mooiste zin?

“One cannot think well, love well, sleep well, if one has not dined well.”

– Virginia Woolf

Omdat het zo waar is. En omdat eten een belangrijke rol speelt in mijn leven en de dingen die ik maak. Voor mij staat eten gelijk aan gezelligheid. 

Wat wil je nog graag doen?

Veel meer tekenen en veel meer reizen, en liefst een combinatie van die twee.
Ik wil me vooral een periode énkel kunnen focussen op tekenen, dat lijkt me fantastisch. Even m’n job en verplichtingen links laten liggen en gewoon dingen maken. In residentie in een afgelegen huisje in Scandinavië. Of gewoon in een serre, met een wijds uitzicht.

Waar werk je?

Overal. Ik pendel veel, en dan ontstaan de meeste ideeën. De echte uitwerking gebeurt meestal wel aan een tafel of bureau, thuis. Ik droom van een echte werkruimte, een atelier met veel licht. Voorlopig ben ik best tevreden met mijn klein bureautje in de logeerkamer. (lacht)

Meer zien van Sarah?

Website

Instagram

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s