Pascale Pettersson – illustratie

Pascale gebruikt veelkleurige potloden om haar illustratiewerk tot leven te wekken.

20668443_1792926734069553_1846027856_n

geboortejaar: 1980

geboorteplaats: Gent

woonplaats: Meigem

vier jaar zelfstandig bezig

Waar is het allemaal begonnen?

Het klinkt misschien een beetje bizar, maar eigenlijk ben ik als kind beginnen tekenen en schrijven uit verveling. De dingen anders tekenen dan ze écht zijn bleek een wondermiddel om de grijze dagen op de schoolbanken door te komen. Ik maakte in mijn hoofd alles absurder dan het was, en kriebelde die gedachten neer in een verhaal, schrijvend of beeldend. Het moet allemaal al vroeg begonnen zijn want één van mijn vroegste herinneringen is zo’n oersaaie dag in de kleuterklas. Ik ben toen met een doos potloden onder een tafeltje gedoken. Ik weet nog dat ik hoopte dat niemand mij zou vinden tot de bel ging.

Wat is het slechtste advies dat je al hebt gekregen?

Tijdens mijn opleiding Regentaat Plastische Opvoeding ben ik drie jaar lang bedolven geweest onder de verkeerde adviezen. Ik kwam net van het Stedelijk Secundair Kunstinstituut in Gent waar buiten de lijnen kleuren bijna de norm was. Mijn hoofd zat lekker los, er was ruimte voor experiment. Ik werkte met allerlei materialen door elkaar en had er vertrouwen in dat als ik mij maar met genoeg overgave in het proces liet onderdompelen, het resultaat wel altijd zou volgen.

Maar na die Regentaatsopleiding bleef er van mijn lekker los hoofd helaas bijna niks meer over. Ik tekende zogezegd te suggestief en werd verplicht om schetsen te maken van bobijnen garen waarbij elk draadje zichtbaar moest zijn. Ik heb er daarna echt jaren over gedaan om dat los hoofd, mijn vertrouwen én mijn passie terug te vinden.

Mooiste moment tijdens het creatieproces?

Soms gebeurt het dat alles rondom verdwijnt: de tijd, de afwas en helaas soms ook de kinderen die staan te wachten aan de schoolpoort (lacht).

Dat moment waarop je eigenlijk niet meer goed weet wat je allemaal aan het doen bent, maar je voelt intuïtief dat het gewoon juist is. Het is heel moeilijk om zo’n moment te omschrijven. Bij mij lijkt het dan alsof de kriebels in mijn buik de potloden overnemen.

Daarom hou ik ook enorm van deze woorden van Juan Gris: “Op het moment dat je weet wat het resultaat is, ben je verloren.”  

Wat inspireert je niet?

Administratie. Na een uur facturen opmaken, overschrijvingen doen of fiscale diensten mailen moet ik echt minstens drie uur heel hard een aantal potloden opkleuren tot stompjes, heel het huis rondspringen op foute jaren 80 muziek of een volledige poëziebundel voordragen aan mijn katten om te vermijden dat het in mijn hoofd helemaal grijs wordt. Zeer vermoeiend maar ik kan er echt niks aan doen.

Waar ben je trots op?

Ik ben overal mijn absurde zelf, ik draag mijn hart op mijn tong en als ik dan toch eens wijselijk zwijg, spreekt mijn gezicht blijkbaar zoveel boekdelen dat men er een hele bibliotheek mee kan vullen. Daardoor heb ik heel vaak moeten horen dat het tijd werd om eens normaal te gaan doen, mij aan te passen aan de verwachtingen van mijn omgeving of te kiezen voor zekerheid of ‘een echte job’. Ik ben misschien wel trots dat ik ondanks de vele hindernissen toch ben blijven kiezen voor wat ik écht graag doe.  

Met wie zou je graag samenwerken?

Zonder twijfel: met Jim Henson! Achter de hemelpoort schuilt voor mij het atelier van Jim Henson’s Creature Shop in de jaren 80.

Lievelingsmateriaal?

Een stapel gesorteerde oerdegelijke potloden in alle soorten maten en kleuren.

Wat had je gedaan als je dit niet had gedaan?

Alles wat ik kan bedenken ligt in de lijn van het artistieke. Mocht ik helemaal geen behoefte gehad hebben om mij artistiek te uiten, dan was ik waarschijnlijk forensisch patholoog geworden.

Wanneer was je grootste twijfelmoment?

Nu, gisteren en waarschijnlijk ook morgen. Ik ben nog altijd vreselijk onzeker over mijn illustratiewerk. Ik denk niet dat die onzekerheid ooit helemaal zal verdwijnen.

Ik twijfel vaak over de draagkracht van mijn werk, maar ook vaak over de combinatie werk en gezin. Mijn werk en passie met volle overgave doen en ondertussen met evenveel overgave drie vrijgevochten jonge telgen grootbrengen is soms gewoon ‘Mission Impossible’. Het gevoel dat je alles eigenlijk maar half aan het doen bent is heel vaak aanwezig. Ik heb altijd meer plannen in mijn hoofd dan ik kan uitvoeren. Wanneer ik mij toch volledig op mijn werk smijt, vergeet ik alles, draait ons hele huishouden in de soep en leven we als De Stampertjes in De Petteflet van Annie M.G Schmidt (lacht).  Ik hoop dus stiekem dat ik een heel kwik en gezond oudje zal worden dat op haar 100ste nog met volle overgave haar potloden zit te slijpen (lacht).

Wie is jouw grootste steunpilaar?

Mijn vriend, lief en man Bart. Ook mijn grootmoeder die er niet meer is, maar er altijd zal zijn en bij wie ik altijd onvoorwaardelijk helemaal mijn gekke zelf mocht zijn.

Lievelingsbeeld?

Ik kies voor een zeer persoonlijk beeld. Mijn oudste telg, onderweg. Wanneer ik even naar deze foto staar, relativeer ik alle waanzin van de dag weer even.  

Wat wil je nog graag doen?

Als ik alles wat ik nog graag wil doen ook écht in uitvoering zou willen brengen, heb ik minstens negen levens nodig. Ik leer ongelooflijk graag nieuwe dingen dus ik zou één van mijn negen levens alvast vullen met interessante artistieke opleidingen.

In dit leven hoop ik ooit nog een kast te kunnen vullen met pedagogisch onverantwoorde jeugdboeken van eigen hand. Boeken vol ongewassen, onverschrokken en vuilgebekte kinderen die heel bijzondere heldendaden verrichten, dat lijkt me wel wat (lacht).

Maar mijn grote onwezenlijke droom is een artistiek atelier oprichten waar zowel schrijvers, illustratoren en figurentheatermakers samenkomen en samenwerken. Waar verhalen bedacht worden en waar die verhalen tot leven worden gebracht in boeken, figurentheater à la Royal De Luxe, interactieve workshops voor kinderen, film. Pulpzusje Creature Shop 2020 dus eigenlijk! Misschien moet ik dan toch eerst even een degelijke Crowdfundingactie op poten zetten (lacht).

Meer zien van Pascale?

Website

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s