Nicola Kloosterman – collage

Nicola maakt collages met gevonden beeld die ze herkadert en/of combineert tot een nieuw beeld.

Nicola_zw

geboortejaar: 1976

geboorteplaats: Johannesburg

woonplaats: Heiloo

bezig sinds 2016

Waar is het allemaal begonnen?

In 2016 volgde ik in Amsterdam een illustratiecursus van Valesca van Waveren en Claudi Kessels van Studio Claudi en Valesca. Collage kwam als medium langs en ik voelde direct een herkenning en een klik ermee. Ik wilde er meteen ‘iets’ mee doen, dus ik ben elke dag een collage gaan maken die ik op instagram deelde. Zo maakte ik een overzichtelijk portfolio voor mijzelf en leerde ik andere collagemakers kennen. Het ging snel in het begin. Mijn collages werden door een paar mooie platforms opgepikt, waaronder The Jealous Curator. Ik won ook de ELLE tekenprijs 2016 die me een eerste opdracht voor ELLE opleverde.

Wat is het slechtste advies dat je al hebt gekregen?

Slechte adviezen zijn vooral adviezen die niet bij jou passen, maar misschien wel goed voor een ander kunnen werken. Wat past neem ik mee, wat niet past laat ik los, dus ik zou het zo gauw niet weten!

Mooiste moment tijdens het creatieproces?

De klik. Als ineens voor je ogen de onderdelen van de oorspronkelijke beelden met elkaar gaan communiceren en daarmee een nieuwe energie en beeld ontstaat die gewoon werkt. Klik.

Wat inspireert je niet?

Ik ben behoorlijk introvert en ik moet er goed voor waken niet tevéél alleen te zijn. Ik moet er af en toe echt even op uit om mijzelf geestelijk op te frissen. Dat doe ik door met gelijkgestemden af te spreken. Als ik te lang niet afspreek met iemand die mij inspireert, gaat mijn inspiratiemonitor echt in het rood.

Waar ben je trots op?

Ik ben trots op de collage-reeks Shadowplay, die ik aan het afronden ben. Er komen nog steeds beelden bij, maar ik denk dat dit echt de laatste zijn. (lacht)

Wie zou je graag ontmoeten/met wie zou je graag samenwerken?

Ik zou het erg leuk vinden om met een groot modemerk samen te werken. Dan zou ik door hun oude beeldmateriaal willen struinen en van daaruit een nieuw campagnebeeld willen creëren. Oh wat heerlijk lijkt me dat.

Lievelingsmateriaal?

De schaar en mijn iPhone.

Wat had je gedaan als je dit niet had gedaan?

Dan was ik nog jurist, grafisch ontwerper of patroonontwerper geweest. Ja, ben ik allemaal geweest!

Wanneer was je grootste twijfelmoment?

Om eerlijk te zijn heb ik nog steeds mijn momenten van twijfel. Maar ik leer intussen deze momenten ook als een soort ontwikkelingskans te beschouwen. Als ik twijfel komt het doordat iets niet lekker loopt. Daar moet ik dan aandacht aan besteden, prioriteiten herschikken, opnieuw doelen definiëren en hopla, ik kan weer verder. Twijfel als kantelmoment: opnieuw en met aandacht kiezen. Ik geloof er oprecht in.

Wie is jouw grootste steunpilaar?

Mijn familie en vrienden, lieve collega’s en ook mensen die mijn werk kopen. Die een collage van mij thuis hebben hangen en daar zelf weer inspiratie uit halen. Dat vind ik echt een fijn en hartverwarmend idee.

Lievelingsbeeld?

Op dit moment is dit mijn lievelingsbeeld (linksonder), maar ik heb er een paar en ik wissel daar ook in. Hier houd ik erg van de leegte, de kleur, en de paar aanwijzingen die ik heb laten staan.

Wat is je mooiste zin?

“Als je goed om je heen kijkt dan zie je dat alles gekleurd is.”

– K. Schippers

Wat wil je nog graag doen?

Qua werk in opdracht zoals gezegd het samenwerken met een groot modehuis. Ik wil ook graag weer zeefdrukken oppakken en combineren met mijn collages. Dat wil ik al een tijdje, misschien kan ik het een beetje afdwingen door het nogmaals uit te spreken (lacht). Oh ja en een boekomslag maken lijkt me heel gaaf.

Waar werk je?

Ik werk thuis, aan de eetkamertafel. Het liefste in de zon met een poes en een kopje koffie binnen bereik. Dan ben ik echt heel gelukkig.

Meer zien van Nicola?

Website

Instagram

Facebook

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s