Melanie Van Dooren – juwelen

Melanie vertaalt persoonlijke wensen, verhalen en gebeurtenissen in juweeltjes vervaardigd uit edelmetaal.

Melanie Van Dooren foto credits patricia goijens
(c) Patricia Goijens

geboortejaar: 1988

geboorteplaats: Ukkel

woonplaats: Brussegem

bezig sinds 2016

Waar is het allemaal begonnen?

In Brazilië in 2014: ik ben mijn vriend toen enkele maanden gevolgd voor een werkopdracht in het buitenland. In de achtertuin van een hele fijne dame volgde ik enkele uurtjes per week edelsmeden. Het was een keuze die eerder gestuurd werd vanuit bezigheidsoverwegingen dan vanuit grote interesse in juwelen. Ik draag trouwens zelf nooit of zelden juwelen. Ik vond het een hele fijne, rustgevende bezigheid, maar ik begreep niets van de technische uitleg omdat de lessen in het Portugees gegeven werden (lacht). Later heb ik de cursus opgefrist aan Encora in Antwerpen, aangevuld met losse cursussen hier en daar.

Wat is het slechtste advies dat je al hebt gekregen?

Dat cijfers het belangrijkste zijn bij ondernemen. Cijfers zijn ongetwijfeld heel belangrijk, en spijtig genoeg ben ik net daarin heel slecht (lacht). Je moet kunnen leven van wat je doet, maar je moet vooral iets doen waar je dag in dag uit graag mee bezig bent. Iets waar je goed in bent en waar je gelukkig van wordt. Onderneem vanuit het hart en de rest volgt.

Mooiste moment tijdens het creatieproces?

Het startpunt en het eindpunt. Het begint met een verhaal of een specifieke wens van de klant. Dat stuurt het ontwerp meteen in een bepaalde richting. Na een eerste afspraak weet ik in 99% van de gevallen precies hoe het ontwerp er moet gaan uitzien. Maar de klant zelf kan er zich op dat moment nog moeilijk iets bij voorstellen. Het leukste is dan wanneer je het resultaat mag overhandigen, hopend dat je zelfs hun mooiste voorstelling van wat het zou moeten worden, nog overtreft.

Wat inspireert je niet?

De dagelijkse sleur van een huishouden (lacht).

Waar ben je trots op?

Op de fase waarin mijn juwelenlabel zich nu bevindt. Ik blijf doelbewust klein om er genoeg te kunnen zijn voor mijn kindjes en om mij goed te kunnen focussen op authenticiteit, opvolging en de band met de klant. Het gevolg is dat het aantal opdrachten dat ik per week of per maand aanneem beperkt blijft, waardoor de wachttijden wel wat oplopen. Sorry! (lacht)

Wie zou je graag ontmoeten/met wie zou je graag samenwerken?

De Belgische modeontwerpster Ann Demeulemeester.

Lievelingsmateriaal?

Geelgoud en diamant. Voor mij zijn dat de leukste materialen om mee te werken. Diamant is heel hard en gaat dus niet snel kapot. Het geeft ook altijd een mooie touchaan een juweel. Geelgoud is dan weer een zacht goud, valt goed te smeden en is wat mij betreft heel hedendaags.

Wat had je gedaan als je dit niet had gedaan?

Zeker en vast iets creatiefs, maar dat had heel veel verschillende kanten kunnen uitgaan.

Wanneer was je grootste twijfelmoment?

Ik twijfel elke week wel eens. Alleen ondernemen betekent ook dat je voor alles zelf instaat en dat jij de enige bent die het overzicht heeft. Niemand kan het even van je overnemen. Ben je op vakantie? Toch zal je die materialen moeten bestellen en die mails moeten blijven beantwoorden. Ben je ziek? Dan heis je je toch uit bed om die klanten te ontvangen die al een tijdje wachten op hun afspraak.

Wie is jouw grootste steunpilaar?

Zonder enige twijfel mijn vriend, Hendrik. Hij is de allerbeste papa en vriend, maar daarenboven helpt hij bij alles waar ik zelf moeilijk aan uit geraak, zowel in het leven als professioneel. Hij heeft mijn hele atelier helpen inrichten, helpt bij alle technische problemen en luistert naar mijn tirades wanneer ik weeral uitschreeuw dat ik werk en kinderen niet gecombineerd krijg. Hij is vooral niet te beroerd om te zeggen dat hij zo fier is op wat ik tot nu toe heb verwezenlijkt.

Anderzijds ook mijn broer, Louis. Hij is nog geen jaar betrokken bij het label, maar heeft zich heel snel ontplooit tot een onmisbare schakel. Hij tekent alles 3D uit, neemt de logistiek en de boekhouding voor zijn rekening. Zelfs wanneer ik opvang zoek voor de kindjes, kan ik op hem rekenen. 

Wat is je mooiste zin?

“Happiness is only real when shared”

Wat wil je nog graag doen?

Voor Serax de eerste juwelenlijn uitwerken. En eens met Ann Demeulemeester gaan lunchen. Dat is wat mij betreft het creatiefste talent in België en misschien wel ver daarbuiten.

Waar werk je?

In een oude varkensschuur in de tuin, omgetoverd tot een atelier waar ook een bescheiden ontvangstruimte werd ingericht.

Meer zien van Melanie?

Instagram: @melanievandooren

Website

Een gedachte over “Melanie Van Dooren – juwelen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s