Floor Denil – illustratie

Floor Denil leidt een schizofreen leven. Aan de linkerkant is ze cartooniste, aan de rechterkant muzikante. Hieronder zoomen we in op de linkerkant.

© Danny Van der Elst
© Danny Van der Elst

geboortejaar: 1995

geboorteplaats: Halle

woonplaats: Halle/Gent

bezig sinds maart 2017

Waar is het allemaal begonnen?

Van kleins af aan houd ik dagboeken bij. Die staan vol kleine korte kribbels over wat ik meemaak en wat er op mijn lever ligt. Vroeger maakte ik er af en toe een stokkenmannetjes-tekening bij om te illustreren hoe de situatie in elkaar stak. Een dikke twee jaar geleden postte ik zo eentje op Instagram, waarop ik de volle tien likes kreeg van mijn honderd volgers (voornamelijk vrienden, familie en buren). Sindsdien probeer ik dagelijks een cartoon te posten (note to self: ge hebt nog geen cartoon gepost vandaag, Floor).

Wat is het slechtste advies dat je al hebt gekregen?

“Kleur uw haar bruin, gaat u keigoed staan!!” Alle bewijsfoto’s hiervan zijn zorgvuldig verwijderd van mijn sociale media-profielen.

Mooiste moment tijdens het creatieproces?

Het moment waarop ik niet meer bezig ben met wat anderen van mijn werk zullen vinden en ik gewoon teken voor mezelf. Als je je werk voornamelijk op sociale media deelt, is het vaak heel moeilijk om die bepaalde grens van creativiteit te kunnen oversteken, merk ik. Want “ga ik op iemand zijn/haar tenen trappen?” en “is dit inzicht wel baanbrekend genoeg?” kunnen de pret behoorlijk bederven. Ik probeer die twijfels tegenwoordig snel op te sporen: als ik al zeg tegen mezelf dat een idee slecht is voordat ik het heb uitgetekend, trekt een mannetje in mijn hoofd aan een alarmbelletje en moet ik die knop weer omdraaien. Altijd een hele opluchting als dat lukt, want die zekere staat van creëren brengt heel veel vrijheid met zich mee.

Wat inspireert je niet?

Moeilijke vraag. Ik zou heel graag willen zeggen: mensen met een slecht karakter, maar die inspireren me net heel hard – dan kan ik nog eens een goeie zaagcartoon maken (lacht).

Ik denk dat wat me het minst inspireert, het nieuws is. Niet omdat het me niet interesseert en ik er geen mening over heb, maar omdat ik over zoveel nieuwsonderwerpen te weinig weet, en ik mijn vinger dus ook niet kan leggen op het precieze probleem (en bijgevolg dus ook geen cartoon kan maken).

Waar ben je trots op?

Ook een moeilijke vraag. Alleszins op veel. Dingen waar ik niet trots op ben zijn voornamelijk dingen waar ik me niet mee bezighoud. Ik ben vrij content met wat ik doe, wie ik ben en waar ik voor sta.

Wie zou je graag ontmoeten/met wie zou je graag samenwerken?

Ik zou heel graag James Baldwin hebben ontmoet. Mijn zangleraar David Linx kende hem goed en heeft mij zijn werk leren kennen. Sinds ik me aan het verdiepen ben in zijn boeken kan ik alleen maar denken wat een fantastische mens dat moet geweest zijn.

Nu we toch de mensen-die-ik-niet-meer-kan-ontmoeten-toer op aan het gaan zijn: Miles Davis, Jeff Buckley, Jezus, Malcolm X, Debussy en Plato lijken mij ook geweldige ontmoetingen.

Lievelingsmateriaal?

Bic, de standaard blauwe zonder dop met een dikke punt zijn de beste.

Wat had je gedaan als je dit niet had gedaan?

Ongeveer elk beroep in de creatieve sector is een optie geweest in mijn 14-jarig hoofd.

Wanneer was je grootste twijfelmoment?

Twee jaar geleden, toen ik over al mijn creatieve bezigheden begon te twijfelen. Ik had zoveel interesses binnen het creatieve vak dat ik niet meer wist waar ik voor moest gaan. Toen stond ik op het punt om mijn studie jazz-zang aan het conservatorium van Brussel stop te zetten en iets totaal anders te gaan studeren. Hero van het verhaal: mijn zangleerkracht David Linx. Hij heeft me doen inzien dat de keuzes die ik vandaag maak niet levensbepalend hoeven te zijn. Zolang ik me nu focus op één of twee verschillende dingen creëer ik voor mezelf een basis van waaruit ik later nog altijd projecten uit andere branches kan aangaan.

Wie is jouw grootste steunpilaar?

Roel.

Lievelingsbeeld?

Favoriet beeld (1)

Als het om te lachen mag zijn: deze foto die ik onlangs nam op de trein. Snape, iz you alive????

© Agnes Cecile
© Agnes Cecile

Als het niet om te lachen mag zijn: dit schilderij van Agnes Cecile. Toen ik 17 was ontdekte ik haar schildervideo’s op Youtube. Sindsdien ben ik fan. Door haar ben ik beginnen schilderen, dus onrechtstreeks heeft zij me misschien ook bij mijn cartoons gebracht. Dit schilderij is veruit het mooiste dat ik ken van haar. Moest ik geld hebben, ik koop het direct! Nu hangt enkel een grote print ervan op mijn kamer.

Wat wil je nog graag doen?

Héél veel dingen. Een kinderboek illustreren. Een stemmetje van een tekenfilm inspreken. Cartoons voor een tijdschrift maken. Reclame inspreken. Mijn eigen band oprichten (binnenkort!). Beter bas spelen. Een boek uitbrengen. Een scheurkalender uitbrengen. Nu nog de tijd vinden (nerveus lachje).

Waar werk je?

© Thomas Legrève
© Thomas Legrève

Op mijn kamer in het huis van mijn papa. Mijn ouders zijn gescheiden toen ik 11 jaar oud was, maar zijn toevallig in dezelfde straat gaan wonen. Nu gebruik ik mijn kamer bij mijn mama om te slapen en die bij mijn papa als atelier/repetitieruimte/kantoor. Niet alleen maar nadelen dus, zo’n scheiding (lacht).

Meer zien van Floor?

Website

Instagram

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s