Lisa Smit – foto

Lisa maakt foto’s.

mm1

geboortejaar: 1991

geboorteplaats: Vlaardingen, Nederland

woonplaats: Vlaardingen, Nederland

sinds circa 2009 bezig

Waar is het allemaal begonnen?

Om eerlijk te zijn weet ik niet meer waar, wanneer, waarom en hoe ik ben begonnen met het maken van foto’s. Ik gok in één van mijn favoriete veilige omgevingen: thuis. Met ons gezin hielden we vaak dia-avonden met het grote diascherm in de woonkamer en zelfgemaakte pizza van mijn mama. Op het scherm kwam om de klik een nieuw beeld voorbij: een foto van 3-jarige ik met tomatensaus over heel mijn gezicht, of in de draagzak bij mijn vader tussen Australische rotsen in. Nu denk ik dat ik dit ook ooit aan mijn kinderen wil laten zien.

Wat is het slechtste advies dat je al hebt gekregen?

Dit klinkt alsof ik er nog veel meer ga krijgen… Daarnaast sla ik het liefst alleen nuttige dingen op. Er is al zoveel om te onthouden.

Mooiste moment tijdens het creatieproces?

De interactie met anderen en de omgeving om mij heen. Maar ook het moment waarop alles ineens samenvalt. Het licht dat door het raam heen schijnt, de haarlok die net zo mooi van die schouder afglijdt – en wanneer de chaos van de dag stopt. Daarna de gezonde spanning in afwachting om te zien hoe de foto’s zich ontwikkelen.

Wat inspireert je niet?

Commercie.

Waar ben je trots op?

Ik houd niet zo van het woord trots, maar kan moeilijk uitleggen waarom.

Wie zou je graag ontmoeten/met wie zou je graag samenwerken?

Ik had wel een dag achter Socrates aan willen lopen, mogelijk alleen maar om te realiseren dat ik niets weet. Of een paar dagen op reis met David Attenborough (Britse bioloog en televisiemaker, n.v.d.r.). Alleen zijn stem al. Daar kan ik helemaal in opgaan.

Lievelingsmateriaal?

Licht. Altijd, licht. Uiteraard wel natuurlijk licht.

Wat had je gedaan als je dit niet had gedaan?

Zoveel! Ik doe ook meer dan foto’s maken en limiteer me liever niet tot één ding. De ene dag wil ik een koffiewinkeltje beginnen, de andere dag professor in de neurowetenschappen worden, of tropenarts, voordat ik bedenk dat ik eigenlijk zou willen fotograferen voor National Geographic. In ieder geval iets uitdagends. Hopende dat ik mijn steentje kan bijdragen om de wereld een mooie plaats te maken voor iedereen – wat een uitdaging is.

Wie is jouw grootste steunpilaar?

Mijn ouders en mijn zus. Ook al zie ik ze niet altijd even vaak, ik weet dat ik op hen kan terugvallen.

Lievelingsbeeld?

Dit vind ik heel moeilijk. Ik kan best veel twijfelen. Dit geldt helemaal wanneer het aankomt op het kiezen van favorieten. Voor een idee deel ik een beeld van één van de eerder beschreven dia-avonden. Mijn vader ergens in Australië. Het roept warme gevoelens op, met hier en daar een vleugje nostalgie.  

Wat is je mooiste zin?

 “Ik houd van je”

Waar werk je?

In mijn dagelijks leven in een ziekenhuis. Foto’s maken doe ik verder overal, maar grotendeels wanneer ik op reis ben.

Meer zien van Lisa?

Website

Instagram

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s