Jolien Develtere – juwelen

Jolien maakt juwelen. Ze ziet die als versiering van het lichaam, waarbij het niet uitmaakt of dat een mannen- of vrouwenlichaam is. Haar juwelen zijn een emotionele aanvulling op het lijf, tijdloze stukken die je kan doorgeven en waarmee je je persoonlijkheid kan uiten.

geboortejaar: 1991

geboorteplaats: Poperinge

woonplaats: Gent

in mei 2022 heeft ze haar merk onder haar eigen naam gelanceerd.

Waar is het allemaal begonnen?

Eigenlijk ben ik er altijd al mee bezig geweest. Als kind maakte ik al juweeltjes, later verkocht ik juwelen op mijn kot of tijdens mijn reizen. Ik wist altijd al dat ik juwelen wou kunnen maken. Mijn oma heeft daar ook een rol in gespeeld, ze heeft me enorm geïnspireerd met haar juwelen. Ze wou die altijd tonen en gaf stukken cadeau bij speciale gelegenheden, die we dan wel nooit mochten dragen. (lacht)

Vijf jaar geleden ben ik naar Brussel verhuisd en daar wonen was heel inspirerend. Brussel bruist van de creativiteit en eigenheid, ik ben daar echt tot mezelf kunnen komen. Naar Brussel verhuizen was dus zeker een kantelpunt, het is ook daar dat ik heb leren smeden.

Door de coronalockdown heb ik beslist om in Berlijn stage te doen bij een ontwerpster. Dat had ik zonder corona waarschijnlijk nooit gedaan. Ik heb daar heel veel bijgeleerd over hoe het is om een modemerk te runnen. Bij mijn terugkomst heb ik stage gelopen bij Wouters & Hendrix. Brussel en corona zijn dus eigenlijk allebei duwtjes in de rug geweest. Zo was dat laatste toch nog ergens goed voor. (lacht)

Wat is het slechtste advies dat je al hebt gekregen?

Alle adviezen in de trant van “Zou je dat wel doen?” en “Is het niet te vroeg?”. In feite elk advies waar angst in doorschemert. Als mensen je adviseren om je job niet op te geven, om nog geen studio te starten. Want ja, dan denk ik vooral: wat is te vroeg, en wat is te laat? Gelukkig luister ik niet echt naar zo’n adviezen. Eigenlijk is het wel nog goed advies omdat het me motiveert om net wel te doen wat me wordt afgeraden. (lacht)

Mooiste moment tijdens het creatieproces?

Ik hou heel erg van het maakproces op zich. Als ik een idee krijg – in bed bijvoorbeeld, of tijdens een wandeling – dan werk ik het eerst uit in mijn hoofd. Door het daarna te proberen maken en daarbij mijn intuïtie te volgen en het gevoel te hebben één te worden met het materiaal, komt alles samen. Ik hou heel erg van de combinatie van idee, materiaal en techniek. Het eindresultaat is daarbij nooit de perfecte uitvoering van het theoretisch concept, en gelukkig maar.

Een ander mooi moment is als een stuk af is en iemand anders het draagt. Hoe dat eruitziet kan al naargelang de drager heel erg verschillend zijn. Ik vind dat fascinerend.

Wat inspireert je niet?

De norm of zo? Dat bedoel ik in een bredere zin dan trends. Wat je verondersteld bent te doen. Een voorbeeld daarvan is als mensen me vragen of je goud met zilver mag combineren. Vanwaar komt dat? Waarom zou je dat niet mogen? Ergens wordt door mensen opgepikt dat dat not done is. Dat soort regels is zo nodeloos beperkend.

Waar ben je trots op?

Dat ik mijn intuïtie volg en doe wat ik denk te moeten doen. Dat ik erin slaag dicht bij mezelf te blijven. Dat ik de moed heb om dat te doen.

Ik ben ook trots op wat ik het afgelopen jaar met mijn merk heb gedaan.

Wie zou je graag ontmoeten of met wie zou je graag samenwerken?

Coco Chanel. Ze heeft zoveel indrukwekkende dingen gerealiseerd en uitgebouwd. Chanel heeft broeken bij vrouwen geïntroduceerd en modieus gemaakt. Ze dacht buiten de norm en was vernieuwend. Dat is ook wat ik probeer, door bijvoorbeeld typische juwelen voor vrouwen ook bij mannen te laten passen door er een kleine twist aan te geven.

Ik had ook graag met mijn oma gesproken toen ze mijn leeftijd had.

Lievelingsmateriaal?

Zilver. Het is nochtans moeilijker om mee te smeden dan goud. Mensen lichten er echt mee op. Het wordt vaak gebruikt in tribal culturen in India en Afrika. Ik vind daar het overvloedig gebruik van juwelen bij mannen en vrouwen echt fantastisch en inspirerend.

Linnen vind ik ook echt fantastisch om te dragen of om in mijn interieur te gebruiken. Ik ben er altijd tot aangetrokken.

Wat had je gedaan als je dit niet had gedaan?

Ik heb een diploma psychologie en heb lang van alles gedaan. (lacht) Nu voelt het alsof ik dit altijd zou kunnen doen. Één van mijn andere dromen is om een Bed & Breakfast te hebben in Brazilië of Costa Rica. Een paar jaar geleden heb ik in een hostel gewerkt in Costa Rica en dat is me toen heel erg bevallen.

Wanneer was je grootste twijfelmoment?

In wat ik nu doe, heb ik dat nog niet gehad. Ik heb wel veel getwijfeld voor ik de sprong heb gewaagd, en ik twijfel nog af en toe, maar dat is geen existentiële twijfel.

Maar die gaat ongetwijfeld nog komen. (lacht)

Wie is jouw grootste steunpilaar?

Ik toets heel vaak ideeën af bij mijn vriend en vraag hem om advies. Hij is de rationele van ons twee. Als hij enthousiast is over een idee, weet ik dat het echt oké is. (lacht)

Lievelingsbeeld?

Wat wil je nog graag doen?

Ik ben enorm geïnteresseerd in dingen die het lichaam versieren en zou dat graag nog uitbreiden, bijvoorbeeld door het ontwikkelen van een parfum. Ontwerpen voor een groot merk zoals Schiaparelli lijkt me ook fantastisch. Een andere droom is om in de winter in Spanje te wonen en daar een atelier te hebben, en dan in de zomer hier te zijn. Ik kan niet goed op één plaats blijven. (lacht)

Waar werk je?

In mijn atelier in Gent.

Meer zien van Jolien?

Website 

Instagram 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s