Ruth De Jaeger – Illustratie

Ruth maakt illustraties en verhalen die vertrekken van avontuurlijke reizen en haar verbeelding.

Ruth De Jaeger foto

geboortejaar: 1993 

geboorteplaats: Deinze

woonplaats: Gent

reeds vijf jaar bezig

Waar is het allemaal begonnen?

Ik denk toen ik in de lagere school zat… Ik verslond toen verhalen en tekende heel graag. Voor de meeste kinderen was een boekbespreking met bijkomende tekening een hel, terwijl ik dat super tof vond.

Wat was het slechte advies dat je al hebt gekregen/gehoord?

Ik vind het vervelend wanneer mensen vragen: “Illustratie? Zit daar wel een toekomst in? Zal je daar wel je brood mee kunnen verdienen?” Allemaal niet slecht bedoeld maar deze woorden doen mij toch elke keer wat wankelen. Dromen zijn er om achterna gejaagd te worden! Ik doe elke dag wat ik graag doe en ik doe het met heel mijn hart. Uiteraard is dit niet gemakkelijk nee, en ik zal er ook niet stinkend rijk mee worden. Maar ik ga voor mijn droom en niet voor een saaie bureau-job die mij enkel zekerheid biedt. Een beetje steun is dus altijd welkom i.p.v. deze negatieve gedachten, dankuzeer !

Lievelingsbeeld?

Mooiste moment tijdens het creatieproces?

Het begin van het creatieproces is altijd moeilijk. Het mooiste moment is wanneer ik helemaal in mijn verhaal zit en de figuren in mijn hoofd tot leven beginnen te komen. Dan ben ik omringd door een wereld die ik zelf heb gecreëerd en me helemaal niet meer bewust van tijd en hetgeen zich rondom mij afspeelt. Dat is echt een magisch moment. Wanneer ik werk aan een groter project dan denk ik er ook aan wanneer ik niet voor mijn tekentafel zit. Dan word ik af en toe overvallen door eureka-momenten onder de douche, in de winkel of in mijn dromen.

Wat inspireert je niet?

Alles dat grijs, somber en niet natuurlijk is.

Wat wil je nog graag doen?

Kinderateliers opstarten, een boek uitbrengen, voor altijd blijven illustreren, mijn eigen groenten kweken en werken aan een mooie wereld.

Wie zou je graag willen ontmoeten/ met wie zou je graag samenwerken?

Ik zou heel graag de Japanse illustratrice Miroco Machiko willen ontmoeten en eens rondsnuisteren in haar atelier. Ik zie veel gelijkenissen tussen ons werk. Haar kleurgebruik en de spontaniteit in haar werk is heel aanstekelijk. We hebben ook allebei een kattenobsessie. Ja, we zouden goed overeenkomen denk ik! (lacht)

Als ik met iemand zou willen samenwerken, dan is dat Roos Rebergen van de groep Roosbeef. Haar teksten zijn absurd maar tegelijk ook geestig, ontroerend en herkenbaar. Ik hou van haar unieke stijl, zowel als persoon als muzikaal. Als Roos een illustrator zoekt voor een nieuwe dichtbundel of cd-hoes dan mag ze mij altijd bellen!

Lievelingsmateriaal?

Gouden verf en fluoverf in combinatie met andere felle kleuren en een vettig potlood.

Wat had je gedaan als je dit niet had gedaan?

Als ik niet had gekozen voor illustratie dan was ik waarschijnlijk leerkracht lagere school geworden. Ik heb altijd graag met kinderen gewerkt. Nu werk ik ook met kinderen als leerkracht beeldende kunsten in kunstacademies. Verder had ook graag iets gedaan met dieren… een kattenasiel geopend of een schapenboerderij ofzo. Vroeger wou ik altijd doflijnenverzorgster worden maar nu vind ik dat maar zielig. Free Willy!

Wie is jouw grootste steunpilaar?

Mijn mama, ze heeft altijd geloofd in mijn talent.

Meer zien van Ruth?

Website

Instagram

2 gedachten over “Ruth De Jaeger – Illustratie

  1. Ik heb een aantal werken gezien tijdens de expo Blauw in de academie.Deze werken hebben mij verrast de felle kleuren en de fantasierijke figuurtjes.Het laat mij niet meer los.Hubert schilderkunst Tielt

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s