Katja De Vries – Juwelen en illustratie

Katja is een ontwerpster en maakster van sieraden en illustraties. Haar inspiratie haalt ze uit de natuur, de gebruikte materialen en geometrische vormen. De jonge Nederlandse maakt fijne en minimalistische juwelen uit zilver of goud. Haar illustraties zijn daarentegen juist vol, overladen met figuren, de natuur, allerlei kleuren en materialen. De inspiratie daarvoor haalt ze uit oude foto’s.

19184113_1710360795646254_1452046024_n

geboortejaar: 1989

geboorteplaats: Haarlem, Nederland

woonplaats: Gent

reeds vijf jaar bezig

Waar is het allemaal begonnen?


Zodra ik op de kunstacademie zat en begon te creëren. Dat voelde wel als een duidelijk moment waarop dingen logisch begonnen aan te voelen. Na mijn afstuderen in Den Haag (Grafisch Ontwerp, KABK) ben ik begonnen met opdrachten accepteren en het edelsmeden.

Wat is het slechtste advies dat je al hebt gekregen/gehoord?


In de eerste zes maanden van mijn vervolgopleiding Grafisch Ontwerp in Den Haag zei een leraar dat ik beter kon stoppen. Ondanks zijn advies heb ik de opleiding gewoon afgemaakt, in de voorgeschreven tijd én met goede resultaten. Maar als een docent zoiets tegen je zegt, terwijl je net begint aan de opleiding van je dromen, ja, dan sta je wel even raar te kijken. Dat vergde wel wat doorzettingsvermogen.

Mooiste moment tijdens het creatieproces?


Het inkopen van materiaal. Misschien raar want je bent nog niks concreets aan het doen, maar na het schetsen en het bedenken van ontwerpen vind ik het heerlijk om de zaken op te zoeken die ik nodig heb om het ontwerp te realiseren. Bij de groothandel spullen uitzoeken… het is een snoepwinkel. Dat brengt altijd nog meer ideeën met zich mee. Het zorgt er wel ook voor dat je met een zwaar mandje naar de kassa gaat en met een lichte portemonnee weggaat. Maar ja, dan kan ik weer zoveel nieuwe sieraden maken!

Wat inspireert je niet?


(lacht) Opruimen. Ik heb een hekel aan opruimen, terwijl ik er wel van houd wanneer het opgeruimd is. Eens in de zoveel tijd krijg ik een opruim-aanval, maar daarna kan ik niks meer produceren of bedenken. Dan is al mijn aandacht opgegaan aan het schoonmaken en opruimen. De volgende dag kan ik dan wel weer helemaal met een schone lei beginnen. Het is veel fijner werken als je werkbank leeg is.

Waar ben je trots op?


Ik ben zomaar bij een edelsmid op bezoek geweest, Arnold van Dodewaard. Ambachten interesseren mij en ik wil graag nieuwe dingen leren en in de vingers krijgen. Dat bezoek was zo verrassend. Ik dacht gewoon even te kijken, zien hoe ze werken, wat ze precies doen. De edelsmid zei: “Van kijken leer je niks, ga maar zitten en zelf werken”. Ik was toen meteen de hele dag daar en mocht terugkomen wanneer ik wilde. Arnold gaf me kleine opdrachtjes aan de hand van mijn tekeningen, hij zag of iets haalbaar was of niet. Het is zo geweldig dat ik op die manier heb leren smeden.
 Ik heb eigenlijk vanuit het niets nu mijn Etsy-shop opgezet en het werkt! Met het geld dat ik daarmee verdien kan ik steeds meer uitbreiden, materiaal en gereedschap aanschaffen. Nu heb ik alles wat ik nodig heb om zelf sieraden te maken en kan ik steeds meer ideeën uitvoeren. Daar ben ik best wel trots op!

Wat wil je nog graag doen?


Keramiek. Er zijn zoveel ambachten die ik bewonder, maar keramiek en de verscheidenheid van kleuren en glazuren, daar zou ik ook graag eens mee werken. Dat zouden ook mooie combinaties met mijn sieraden kunnen opleveren.
 Ook wil ik – later als ik groot ben (lacht) – heel graag een klein winkeltje/atelier openen ergens in een leuke stad. Daar wil ik dan handgemaakte artikelen verkopen van mezelf en van anderen. Dat lijkt me zo leuk om te doen. Mooie spullen zoeken van verschillende mensen, dingen die ik zelf ook zou willen hebben en die daar verkopen. Ik zou het graag combineren met een atelier zodat je ook kan zien hoe het gemaakt wordt, hoe dingen precies in elkaar steken.

Wie zou je graag ontmoeten/met wie zou je graag samenwerken?


Brian Eno (Britse muziekproducent en elektronisch muzikant, red.). Ik luister heel graag naar zijn muziek, vooral de oudere albums. Ik word daar zo vrolijk van. Het lijkt me ook zo’n vriendelijke en intelligente man. Daar moet je wel iets van kunnen leren, ook al maak ik zelf eigenlijk geen muziek meer.

Lievelingsmateriaal?


Zilver, koper, wol, vilt, hout, houtskool, grafiet, thinner (druk), (oude) negatieven, kristallen… Heel veel. Maar ook veel niet: ecoline, olieverf, stift, krijt… Daar heb ik eigenlijk niks mee, te hard.

Wat had je gedaan als je dit niet had gedaan?


Geen idee. Het enige wat ik zeker wist toen ik met mijn middelbareschooldiploma in m’n handen stond was dat ik naar de kunstacademie wilde. Mode, grafiek, beeldende kunst of fotografie, het leek me allemaal geschikt. Uiteindelijk moest ik kiezen tussen grafisch ontwerp en beeldende kunst. Ik koos grafisch ontwerp, dus ik denk dat als ik dit niet had gedaan (sieraden, illustraties, grafisch ontwerp) dat ik beeldend kunstenaar was geworden. Maar het idee van het maken van ‘kunst’ uit het niets, zonder een duidelijke omlijning of opdracht, leek me te groot, te eng, te veel opties. Nu baken ik mijn opties af door voor een ambacht te kiezen, denk ik. Bovendien is het toegepast en functioneel.

Wie is jouw grootste steunpilaar?


Mijn vriend is bijna twee meter, dus hij is sowieso de grootste. Maar ik heb veel steun gehad. Kunstacademies zijn heftige dingen, je maakt iets en ondanks dat ik veel twijfelde was ik toch blij met wat ik maakte. Wanneer een leerkracht het dan niet goed vindt of je krijgt een middelmatig cijfer of een kritiek die je niet verwacht, dan is dat altijd slikken. Ik kan altijd alles aan mijn ouders en zus vertellen, dus zij waren samen een steunpilaar. Mijn vriend zeker ook. Vrienden die ik al heb sinds de basisschool. Joh, ik kan een hele tempel oprichten met al m’n pilaren.

Lievelingsbeeld?

19184024_1710362798979387_840730343_n

Ik spaar oude foto’s. Momenteel denk ik dat de foto van een jongetje in een tuin mijn lievelingsbeeld is, ooit gevonden op een markt. De focus is verkeerd en het jongetje is onscherp. Hij ziet er ook uit alsof hij er totaal geen zin in heeft, omringd door een tuin met malle bomen. Maar ik heb een hoop lievelingsbeelden. Ik heb heel veel boeken, plaatjes, knipsels en mapjes op m’n computer, vol met beelden die me inspireren.

Wat is je mooiste zin?


Ik heb al een paar jaar twee zinnetjes aan mijn computer hangen die ik uit de krant heb geknipt. Een is uit een interview, en ik heb de naam er niet bij gezet, stom… Ze vroegen aan een meisje wat ze het minste punt aan haar lichaam vond. Zij vond dit zo’n belachelijke vraag, of ergerde zich in het algemeen aan dat soort vragen aan vrouwen, het was zoiets. Dus ze zei:

“Mijn kleine teen is te klein”

Dat vond ik mooi, niet zeuren, doorgaan. Die andere zin hangt eronder:

“Ik loop net even maximaal in het hier en nu te zijn!”

Wat ik heerlijk belachelijk vond.

Wanneer was je grootste twijfelmoment?


Er zijn een aantal dingen die bij me op komen. Die leraar die me zei dat ik beter kon stoppen met mijn opleiding. Toen was ik zo jong dat ik daar nogal door beduusd was. Als iemand nu zoiets zegt, glijdt dat makkelijker van me af. Dat komt ook door de kunstacademie.

Verhuizen naar Gent was ook een twijfelmoment. Ik kom uit Haarlem en ik had tot die tijd altijd last van heimwee. Verhuizen naar een ander land (één grens, maar dan nog) was wel het minst logische voor mij om te doen. Maar ik heb het toch gedaan en geen moment spijt gehad.

Tijdens mijn tweede opleiding (KASK in Gent, Illustratie) twijfelde ik ook veel. Is dit goed, wat maak ik nou eigenlijk? Moet het zus of zo? Waar ben ik nu mee bezig? Als een project niet gaat zoals je voor ogen hebt en het niet een soort logisch proces lijkt te zijn, waar het constant duidelijk is wat je aan het doen bent, slaat bij mij de twijfel toe. Meestal ploeter ik dan gewoon door en kom ik wel ergens of vind ik iets waar ik wel duidelijk mee verder kan. Dus ja, twijfel. Altijd aanwezig, maar het heeft wel een functie, denk ik (lacht).

meer zien van Katja?

Etsy

Facebook

Instagram: @katillustrationist

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s