Rogier Roeters – kunst

Rogier brengt op een heel intuïtieve manier een binnenwereld naar buiten in een kinderlijke stijl en met een heel los karakter. Zijn werk hangt tussen gevoelig en absurd waardoor het je ontregelt en je niet goed weet hoe je je moet positioneren ten opzichte van het werk. Dit zorgt ervoor dat je op jezelf aangewezen bent en met jezelf geconfronteerd wordt.

2F40D79A-548D-45DB-AFDD-C58C913A3387

geboortejaar: 1980

geboorteplaats: Vught, Nederland

woonplaats: Den Bosch, Nederland

bezig sinds 2001

Waar is het allemaal begonnen?

In 2001 mocht ik beginnen aan een vooropleiding dankzij het gestolen werk van andere mensen. Nee dat is niet waar, ik had de toestemming om hun werk te gebruiken. (lacht) Die vooropleiding was een soort oriëntatiejaar om te weten welke richting ik uit wou in de kunstacademie. In 2002 ben ik dan begonnen aan de academie, vier jaar later ben ik afgestudeerd. In 2006 heb ik dan het Sandberg instituut gedaan (master of fine arts).

Ik kom eigenlijk uit de voetbalwereld, een heel macho omgeving en wou eerst iets met mode doen. Maar na het oriëntatiejaar wist ik dat ik meer autonoom werk wou maken.

Wat is het slechtste advies dat je al hebt gekregen?

Ik ben eigenwijs, dus ik ga niet snel luisteren naar slecht advies. (lacht) Ik heb ook geluk gehad en eigenlijk altijd fijne docenten gehad die me uitdaagden. Er was wel een docent die tegen me heeft gezegd dat ik of de diepte in, of de breedte uit moest.

Dat heeft te maken met het feit dat ik graag met verschillende disciplines bezig ben: film, kostuum, performance … Soms vragen mensen zich af waarom ik niet één ding kies.

Mooiste moment tijdens het creatieproces?

Wanneer ik mezelf verras tijdens het maken. Als er iets uitkomt dat ik niet had kunnen bedenken.

Wat inspireert je niet?

Het hele leven inspireert mij. (lacht) Ik hou van kitsch, van foute dingen. (denkt na) Ik hou van alles. Ik zou kunnen zeggen dat hele rijke mensen op jachten me niet inspireren, maar zelfs dat is niet waar. Dingen kunnen me ook inspireren om ze te ontkrachten of onderuit te halen.

Waar ben je trots op?

Ik ben eerder dankbaar. Ik vind het allemaal wel leuk. (lacht)

Ik ben er wel trots op dat ik mijn eigen weg ben blijven bewandelen. Dat ik dicht bij mezelf ben gebleven. Maar écht dicht hé. (lacht)

Wie zou je graag ontmoeten of met wie zou je graag samenwerken?

Er zijn heel veel mensen die ik zou willen ontmoeten, die ik tof vind. Een toffe samenwerking zou bijvoorbeeld in mode kunnen zijn. Ik vind Walter Van Beirendonck geweldig.

Er zijn zo oneindig veel mensen die ik waardeer. Nou, de mensen van danstheatercollectief Peeping Tom zou ik wel graag ontmoeten. Ze maken slapstick en doen veel met illusie, met hen zou ik wel graag eens een avond wijn of bier gaan drinken. Of een latte macchiato. (lacht) Of Jakop Ahlbom (Zweeds/Nederlandse mimespeler en theatermaker, n.v.d.r.).

Lievelingsmateriaal?

Papier en verfstiften, en textiel en hout. Metaal. Oneindig. (lacht) Kunststof. Papier maché.

Wat had je gedaan als je dit niet had gedaan?

Een idee en wens die ik heb is om een rondrijdende goochelshow te doen met een ijscokar. Die kar zou dan op het dak een groot gesmolten ijsje hebben en ik zou de show doen en ook ijsjes uitdelen. (lacht) Ik wil altijd dingen doen die in contact zijn met de mens. Theater maken wil ik ook nog doen. Eigenlijk zijn mijn tekeningen een aanzet daarvoor.

Wanneer was je grootste twijfelmoment?

Ja nu. (lacht)

De grootste twijfel heeft te maken met of er wel mensen zitten te wachten op mijn werk. (denkt na) Nee, dat is het niet. De twijfel zit in de hele grote levensvragen. What’s the point? Waarom heeft iemand het goed en een ander niet? Daarin zit de twijfel, veel meer dan in m’n werk.

Wat is de volgende stap? Dat is  niet echt een twijfel, want dit zijn eigenlijk heel lichte vragen. Er zit veel excitement in. Ook: wat moet ik doen of juist loslaten om mijn werk bij te sturen? Worden het later kleinere tekeningen of net grotere, of theater …

Maar de twijfel zit dus veel meer in vragen over het leven dan in mijn dagelijks bestaan.

Wie is jouw grootste steunpilaar?

Mijn lieve vriendin, Samantha. Dat is echt zo.

Lievelingsbeeld?

IMG_3938

Wat is je mooiste zin?

IMG_3937

Wat wil je nog graag doen?

Theater of film. Daar ben ik nu mee bezig, met het verzamelen van korte scènes. Dat moet ik doorzetten. Ik wil dat het werk breder wordt, en het dan de wereld in slingeren. Op iets inzetten en dat er dan iets uitkomt wat je niet verwacht.

Meer zien van Rogier?

Instagram

Website

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s