Rachel Sender – keramiek en illustratie

Rachel maakt illustraties en keramiek vanuit haar studio en geeft daarnaast les in illustratie aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam.

(c) Phil Procter
(c) Phil Procter

geboortejaar: 1981

geboorteplaats: Verenigd Koninkrijk (Spaanse nationaliteit)

woonplaats: Rotterdam

werkt als zelfstandige sinds 2008

Waar is het allemaal begonnen?

Ik heb in Barcelona grafisch ontwerp gestudeerd en heb daar ook een postgraduaat in illustratie gevolgd. Na vijf jaar in verschillende grafische ontwerpstudio’s te hebben gewerkt, besloot ik naar Rotterdam te verhuizen. Ik was er eerder geweest en was er meteen verliefd op geworden. Ik dacht dat het een leuk avontuur zou zijn om hier een tijdje te wonen. Dat was 11 jaar geleden! (lacht) Toen ik hierheen verhuisde, ontmoette ik geweldige mensen die me een gratis werkplek gaven en ook freelance werk (ik heb veel geluk gehad!). Geleidelijk evolueerde ik van grafisch ontwerp naar illustratie. Met keramiek ben ik pas enkele jaren geleden begonnen om weg te geraken van mijn computer. Nu is het mijn kleine side-business.

Wat is het slechtste advies dat je al hebt gekregen?

Ik hoorde ooit een illustrator zeggen: “Gebruik sociale media niet als je hart er niet in zit.” Als je een beeldenmaker bent en iemand die een verkoopbaar product maakt, is het volgens mij essentieel om op sociale media aanwezig te zijn. Art directors zoeken online naar illustratoren en potentiële klanten zijn slechts een klik verwijderd. Mijn advies aan elke ontwerper, illustrator of keramist zou zijn om schaamteloos over je werk op sociale media te posten! (lacht) Je zou het moeten bekijken als een dagelijkse taak, zoals je e-mails checken.

Mooiste moment tijdens het creatieproces?

Het leukste moment is voor mij de productiefase na het idee. De ideeënfase kan voor mij ietwat ongemakkelijk zijn. Als ik eenmaal een idee heb, kan ik ontspannen en gewoon de tijd nemen om het te realiseren terwijl ik naar een podcast of muziek luister.

Wat inspireert je niet?

Op werkvlak is sociale media zowel mijn beste vriend als mijn ergste vijand. Ik krijg er opdrachten door, maar soms kan het overweldigend en intimiderend zijn om al die andere getalenteerde en productieve mensen te volgen. Het zien van al die prachtige creaties zou inspirerend moeten zijn, maar heeft soms precies het tegenovergestelde effect.

Waar ben je trots op?

Ik ben er erg trots op dat ik kan leven van doen waar ik van hou. Het is een droom. Ik zal er nooit rijk van worden, maar ik ben gelukkig. Dat betekent veel voor me.

Ik ben vorig jaar moeder geworden en ben erg trots op mijn zoon. Hij is de schattigste, grappigste kleine jongen!

Ik ben ook trots op mijn werk als leerkracht illustratie aan de Willem de Kooning Academie. Het is heel fijn om mijn studenten te zien leren en evolueren, en ik heb heel leuke collega’s.

Lievelingsmateriaal?

Papier en klei.

Wat had je gedaan als je dit niet had gedaan?

Ik ben heel erg geïnteresseerd in psychologie, maar ik weet niet of ik een goede psycholoog zou zijn! (lacht)

Wanneer was je grootste twijfelmoment?

Drie jaar geleden deed ik enkel illustratiewerk. Na een paar van mijn keramische potheads te hebben gemaakt en te zien hoe enthousiast mensen erover waren, besloot ik de stap te wagen naar een grotere studio om zo beide praktijken te combineren. Dit betekende een aanzienlijke toename van mijn maandelijkse facturen en een initiële investering. Ik heb lang getwijfeld of het een goed idee was, het voelde behoorlijk riskant. Ondertussen weet ik dat het een goede beslissing was.

Wie is jouw grootste steunpilaar?

Mijn partner is mijn grootste supporter. Hij toont elke dag oprechte interesse in wat ik doe en geeft me constructieve feedback over mijn werk. We praten regelmatig over mijn projecten en toekomstplannen. Hij is zelf een zelfstandig ontwerper, dus praten over werk is een groot deel van onze relatie. Ik deel dat graag met hem.

Lievelingsbeeld?

Ik heb onlangs het werk ontdekt van keramist en illustrator Daphne Christoforou. Ik ben zo jaloers op haar werk. Ze bereikt precies datgene waar ik naar streef: het harmonieus combineren van keramiek en illustratie.

Wat is je mooiste zin?

“Gemeen zijn is een teken van zwakte”

Wat wil je nog graag doen?

Ik zou graag eens naar Japan gaan.

Waar werk je?

Ik werk 3,5 dagen in mijn studio in Rotterdam en 1 dag aan de Willem de Kooning Academie.

Meer zien van Rachel?

Rachel’s illustratie portfolio

Webshop – keramiek

Instagram

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s