Ophelia Debisschop – lingerie

Ophelia doet in essentie twee dingen. Ze maakt lingerie, en ze creëert voor vrouwen.

Processed with VSCO with b5 preset

geboortejaar: 1991

geboorteplaats: Antwerpen

woonplaats: Antwerpen

in 2015 gestart

Waar is het allemaal begonnen?

Ik wist dat ik lingerie wou maken toen ik 18 jaar was. Op dat moment was ik heel erg geïnteresseerd in mode en de vrouwelijke seksualiteit. Voor mij vielen die twee samen in lingerie. Dus vanaf toen ben ik er stap voor stap naartoe beginnen werken. Ik heb eerst kunst gestudeerd en lingerie is er later bij gekomen. Ik heb veel geleerd in Parijs door daar bij een klein lingeriemerk te werken. Erna ben ik voor mezelf begonnen.

Wat is het slechtste advies dat je al hebt gekregen?

Een advies dat ik van een man heb gekregen: dat ik te eerlijk ben om ondernemer te zijn. Maar op een bepaalde manier is het ook het beste advies, omdat ik daarna wou bewijzen dat je met eerlijkheid veel kan bereiken. (lacht)

Mooiste moment tijdens het creatieproces?

Het moment waarop het verhaal duidelijk wordt. Dat is soms in het begin van het proces, soms is het het eindpunt. Er komt heel wat kijken bij elke nieuwe collectie: de stoffen, de modellen, de naam van de collectie. Maar er is altijd een achterliggende boodschap. Voor mijn collectie ‘Lost’ bijvoorbeeld, was ik heel erg geïnspireerd door Frida Kahlo. Het was een ongelooflijk sterke vrouw, en tegelijkertijd durfde ze zich ook te verliezen in de liefde.

Wat inspireert je niet?

Het idee dat lingerie altijd gelinkt is aan sexy. Dat je dat idee altijd gebruikt tijdens het ontwerpproces. Ik ben daar helemaal niet mee bezig. Tijdens het creëren is dat bij mij nooit een ingrediënt in het proces.

Waar ben je trots op?

Dat heeft minder met mijn zaak te maken. Ik ben er trots op dat ik kan liefhebben. Dat heb ik nooit vanzelfsprekend gevonden, dat je je hart kan geven aan anderen.

Wie zou je graag ontmoeten of met wie zou je graag samenwerken?

Dat vind ik moeilijk. Ik weet dat eigenlijk niet. (lacht)

Op dit moment is dat misschien Frida Kahlo omdat ze zo sterk aanwezig is in mijn laatste collectie. Maar ik weet niet of dat over een jaar nog hetzelfde gaat zijn.

Lievelingsmateriaal?

Alles dat er heel fragiel uitziet.

Wat had je gedaan als je dit niet had gedaan?

(denkt na) Ik denk dat ik lampen zou maken. Niet dat dat gemakkelijker zou zijn dan wat ik nu doe. Lampen maken heeft veel te maken met een spel met transparantie. Een lamp kan heel bijzonder zijn.

Wanneer was je grootste twijfelmoment?

Nog niet zo lang geleden. Die twijfel was het gevolg van een soort stabilisatie in mijn werk, waardoor ik dacht: wat is de volgende stap? Het is gemakkelijk, en misschien verleidelijk om dan het voorgelopen pad te volgen: groeien door letterlijk uit te breiden. Meer verkooppunten, een tweede winkel. Maar dat is niet waarom ik hiermee ben begonnen. Mijn zaak is mijn werk en mijn leven, het is dus heel belangrijk voor mij dat het blijft kloppen met wie ik ben. Ik wil beslissingen nemen op basis van waarde, zowel voor de klanten als voor mezelf. De essentie van wat ik doe is zeker niet puur commercieel. Ik ben nog steeds op zoek naar hoe ik daar het best vorm aan kan geven. Ik wil klein blijven en kijken wat ik vanuit mezelf doe. Ervoor zorgen dat het haalbaar blijft om alles zelf te blijven doen. Het is zoeken, maar ik heb er wel vertrouwen in dat dingen op je pad komen, als je voelsprieten uit zijn.

Wie is jouw grootste steunpilaar?

Mijn lief (lacht). Hij is nu al twaalf jaar aan mijn zijde. Ik ben er trots op, en vind het heel bijzonder dat we elkaar op ons vijftiende hebben ontmoet en nog steeds samen blijven groeien naar onze doelen. Ik besef maar al te goed dat het geen evidentie om zo lang samen te zijn, zeker als je elkaar heel jong ontmoet.

Wat is je mooiste zin?

Die van jou: “lauwe liefde, fluistert ze, is slordig leven”

Waar werk je?

In mijn zaak in de Mechelsesteenweg. Hier is de winkel en het atelier. Ik heb in het begin twee jaar vanuit mijn appartement gewerkt. Nu vind ik het zalig dat ik niet werk waar ik woon. Het is echt leuk om ’s morgens naar mijn werk te gaan.

Meer zien van Ophelia?

Website

Instagram

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s