Nele Huysmans – mode

Nele ontwerpt schoenen voor een spontane, gezellige en eigenzinnige vrouw.

61467FBC-420E-43E2-B4BC-9EB27B8E2A77_1_105_c

geboortejaar: 1992

geboorteplaats: Lichtaart      

woonplaats: Kasterlee

bezig sinds 2013, 0505Footwear ontstond in 2019

Waar is het allemaal begonnen?

Toen ik jong was, koos ik al mijn eigen kleren. Ik combineerde de gekste kleuren en prints. Als 14-jarige gingen mijn ogen open toen ik te weten kwam dat ik dit ook op de schoolbanken kon doen. (lacht) Ik kreeg er maar niet genoeg van en studeerde verder aan de modeacademie van Gent. Daar ontdekte ik al snel dat werken met accessoires me het beste lag.

De subtiliteit van schoenen kunnen een sterke impact hebben op het geheel.

Wat is het slechtste advies dat je al hebt gekregen?

In 2013 startte ik als zelfstandige met freelance werk dat erna is uitgegroeid tot mijn eerste merk, handtassen onder mijn eigen naam. Al van in het begin maak ik bewust duurzame keuzes zoals werken met geverfd en natuurlijk gelooid leder. Het was een keuze waar collega’s toen nog niet echt mee bezig waren. Daardoor was het niet altijd even makkelijk, maar wel de enige manier om het te doen voor mij. Als ik er met andere ondernemers in de modesector over sprak en vroeg of dit iets was om over te communiceren met mijn publiek, was het antwoord steevast nee. “De klant geeft daar niet om, zet het in je kleine letters als het echt moet”, en “dat doe je voor jezelf, niet voor je klant”, kreeg ik te horen.

Dat het niet benadrukt hoeft te worden, daar ben ik het nu mee eens, maar om een hele andere reden. Ik ben ervan overtuigd dat het zeer belangrijk is om stil te staan bij je materialen en de grondstoffen die je verbruikt om op die manier de meest duurzame keuzes te maken. Maar ondertussen vind ik dat dit voor elk merk een evidentie zou moeten zijn waar de klant van mag uitgaan. Helaas is dit niet zo en moeten we dit nog steeds benadrukken, zodat onze klant weet dat we de juiste keuze maken.

Mooiste moment tijdens het creatieproces?

Een leeg blad, en een zeer vol hoofd.

Wat inspireert je niet?

Blingbling, glitter.

Waar ben je trots op?

Dat ik dit al zo lang doe. Ik ben gestopt met studeren op mijn 20ste, en koos er meteen voor om zelfstandige te worden, al knetterde het evenveel als ik regenbogen zag in mijn hoofd. (lacht) Ik heb altijd hard gewerkt om als freelancer te kunnen werken en mijn merk een waardig bestaan te geven.

Wie zou je graag ontmoeten of met wie zou je graag samenwerken?

Het merk Valentine Witmeur Lab. Dat is voor mij representatief voor de Belgische mode. Net zoals 0505 zou ik het omschrijven als een merk met een minimalistische stijl en goed gekozen details. Graanmarkt 13 staat dan weer voor een filosofie die bepalend zal worden voor de toekomst van de modewereld. Moest mijn pad ooit kruisen met deze twee toppers, dan zou ik een gelukkig mens zijn. (lacht)

Lievelingsmateriaal?

Leder. Als je de juiste soort en afwerking kiest, wordt het mettertijd alleen maar mooier.

Wat had je gedaan als je dit niet had gedaan?

Ik droom er weleens van om chocolatier te zijn, maar welke vrouw niet? (lacht)

Wanneer was je grootste twijfelmoment?

Een paar weken geleden? Bij de start van de coronamaatregelen. België is nu in lockdown light, maar Spanje, waar mijn fabrikant gehuisvest is, staat op zijn kop. Ik investeerde zeer veel eigen kapitaal in de vorige collecties en zoals je weet heeft een startend merk enkele seizoenen nodig voor het winst maakt. In het huidige modelandschap waarin winkels al weken gesloten zijn en het seizoen aan zich zien voorbijgaan, ben ik heel bang dat ze de komende maanden geen nieuwe stuks zullen kunnen aankopen. Met een startend merk als het onze nemen ze dan liever geen risico’s. We weten dus niet wat de toekomst brengt.

Wie is jouw grootste steunpilaar?

Onze klanten, als dragers en dagelijkse ambassadeurs van het merk. Ik kan ze niet dankbaar genoeg zijn. De energie die we terugkrijgen is onbetaalbaar.

Lievelingsbeeld?

2b3dcb9b2697c18b36f8e66c25948557

Ik kies voor een boek in plaats van een beeld, maar het fungeert wel als beeld in onze living.

Het is ‘De liefde kijkt niet met ogen’ van Anne Deniau. Het gaat over het leven van modeontwerper Alexander McQueen. Hij was een mode-icoon, maar hij had vooral ook een eigenzinnige persoonlijkheid.

Ik kreeg het van een vriendin die me nauw aan het hart ligt. Het is geen boek dat je in één keer uitleest, maar je snoept er af en toe van en verliest je er soms in. Het beantwoordt veel vragen over wie McQueen was als mens, maar het roept evengoed weer vragen op.

Wat is je mooiste zin?

“Ge zijt zo schoon als ge lacht.”

Wat wil je nog graag doen?

We zouden graag een studio/winkel openen waar we onze klanten persoonlijk kunnen ontvangen, leren kennen en een warme ervaring geven. Een ruimte die verder gaat dan een plaats waar je kan shoppen. We zouden er jonge makers de kans geven hun werk op een zeer laagdrempelige manier te tonen.

Waar werk je?

93519440_639490013571580_5549717883874967552_n

Thuis. Als jonge werkende moeder ben ik zeer blij dat dit kan. Dat neemt niet weg dat ik droom van een eigen studio waar de muren volhangen met inspiratie, de kleuren hevig zijn en ik mijn tas thee kan laten rondslingeren, zonder een peuter aan mijn been. (lacht)

Meer zien van 0505?

Website

Instagram 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s