Lander Gyselinck – muziek

Wat Lander doet, wordt bepaald door wat hem drijft. Dat is, los van elk genre, muziek maken en ontdekken. Blijven bijleren, ook al is dat soms oncomfortabel. En dat samen met mensen die net als hem nieuwsgierig zijn en muziek willen maken voor even nieuwsgierige mensen.

(c) Alexander Popelier
(c) Alexander Popelier

geboortejaar: 1987

geboorteplaats: Gent

woonplaats: Gent

bezig sinds zijn 5 jaar. professioneel bezig sinds zijn 17 jaar

Waar is het allemaal begonnen?

Al heel jong, ergens tussen de keuken en de geluidsinstallatie van mijn vader. Tussen de potten en pannen en de muziek die in huis gespeeld werd. Thuis is er altijd ruimte geweest voor zoeken. Mijn ouders moedigden ons steeds aan in het leren van nieuwe dingen.

Daarnaast luisterde ik ook naar de cassettes van mijn oudere broer met niet alleen hedendaagse muziek, maar ook jaren 70 muziek. Vanaf mijn twaalfde ben ik in zijn band gerold, Mambocito Mio. Zo is het allemaal begonnen.

Wat is het slechtste advies dat je al hebt gekregen?

Advies geven is misschien wel altijd slecht, wat niet wil zeggen dat ik me er zelf niet schuldig aan maak (lacht). Het is belangrijk om zelf dingen te ontdekken en aan te voelen. Als mensen je zeggen dat je ergens niet moet werken, of dat dingen ergens op een bepaalde manier gedaan worden, dan ontwikkel je vooroordelen. Terwijl jij de situatie zelf helemaal anders kan ervaren.

Mooiste moment tijdens het creatieproces?

(denkt na) Elk creatieproces is anders en heeft voor mij iets mystieks.

Ik ben geen beeldend kunstenaar die alleen werkt. Als improviserende muzikant werk ik altijd samen. Het is heel mooi om te werken met mensen die intens en speciaal zijn. Michel Portal bijvoorbeeld, een klarinettist van 81 jaar. Hij is moeilijk, speciaal, vol energie. Heeft in zijn leven veel gereisd. Met zo iemand samenwerken is een rollercoaster; heel chaotisch en fijn om rond te hangen.

Maar het mooiste en meest uitgesponnen moment was misschien wel de beginfase van STUFF. We deden toen jams in de White Cat, sprokkelden muziek samen. Alles was voor het plezier en het was een lang proces. Zo is de eerste plaat ontstaan op een heel aangename manier, zonder druk. Het was mooi om het te zien groeien. Nu, vanop afstand, zie ik ook dat het een mooie boog was. Een poel van mensen die elkaar aanvullen en zo op een heel natuurlijke manier werelden samenbrengen.

Wat inspireert je niet?

Goh, eigenlijk kan alles inspireren, zelfs dingen die aanstootgevend zijn. Of ook dingen die niet inspireren, want juist daardoor, als contrast, wel inspireren.

Wat me niet inspireert is de politiek vandaag in België. Maar dat is ook goed, want daardoor ben ik dankbaar dat ik met muziek bezig ben. Ik ben eigenlijk wel blij dat er ook stijve, lelijke, saaie dingen bestaan. Stel je voor dat alles inspireert! (lacht)

Waar ben je trots op?

Op elke plaat die uitkomt.

Soms komt die trots pas een jaar later, omdat ik er daarvoor te dicht op zat.

Ik ben ook trots op mijn samenwerkingen. Met mijn groep Howard Peach bijvoorbeeld doe ik om de twee jaar wel een tourneetje met Simon Jermyn en Chris Speed, de twee andere bandleden. Daar ben ik trots op. Of dat Michel Portal, die toch een van de grootste jazz-artiesten in Frankrijk is, me vroeg om met hem te spelen voor een publiek van 600 man. Als mensen die ik bewonder willen samenwerken en vinden dat mijn persoonlijkheid past, dat ik iets speciaal heb, dan ben ik trots.

Wie zou je graag ontmoeten/met wie zou je graag samenwerken?

Mensen die met een ander medium bezig zijn, zoals schilders. Met Gerhard Richter zou ik wel eens willen babbelen.

Wayne Shorter (Amerikaans jazz-saxofonist en –componist, n.v.d.r.) is al heel lang mystiek in mijn hoofd. Daar zou een ontmoeting afbreuk aan doen, dus hem ontmoet ik liever niet (lacht).

Lievelingsmateriaal?

Ik heb zeven drumstellen en hou heel erg van Sonor-drumstellen uit de jaren 70 en 80. Toen zijn er heel mooie en degelijke instrumenten gemaakt. Die drumstellen zijn niet heel hip, het zijn eigenlijk zelfs een soort Johnny drums (lacht). Ik hou wel van foute instrumenten. Ook donkere cymbalen bijvoorbeeld, die goedkoop waren en die ik door het spelen heb kapotgemaakt. Of synthesizers van eind jaren 80, begin jaren 90. Ik kick op oude dingen.

Wat had je gedaan als je dit niet had gedaan?

Dan was ik danser geworden. Ik heb trouwens veel gebreakdancet vroeger. Dansen is tenslotte ook muziek beleven, maar op een andere manier.

Wanneer was je grootste twijfelmoment?

Ik heb nooit getwijfeld aan mijn keuze voor muziek. Twijfels zijn er eerder op persoonlijk vlak. Een paar jaar geleden heb ik de beslissing genomen om naar New York te gaan. Ik wist niet zeker of ik zin had om naar een stad te gaan waar ik niemand ken, terwijl ik hier in Gent zo’n tof netwerk heb. Dat was griezelig.

Wie is jouw grootste steunpilaar?

Mijn familie en vrienden. Zij die mij de juiste vragen stellen en aan wie ik ook vragen kan stellen.

Lievelingsbeeld?

Het beeld van Walter Swennen voor de cd van Howard Peach. Ik heb het leren kennen omdat mijn huisgenoot het werk had aangekocht. Daardoor was er bij mij al een band mee ontstaan. Zoiets is sterker dan een beeld dat gewoon sterk is.

Wat is je mooiste zin?

“I’ve looked at life from both sides now 
From up and down, and still somehow 
It’s life’s illusions I recall 
I really don’t know life at all”

uit ‘Both Sides Now’ van Joni Mitchell. Kei hippie, maar wel hard hippie. (lacht)

“I tell you, we are here on Earth to fart around, and don’t let anybody tell you different”

Kurt Vonnegut lees ik ook graag. Het is sciencefiction, maar tegelijkertijd gaat het heel erg over ethiek, en het nu.

Wat wil je nog graag doen?

Vind ik een rare vraag.

Nog meer, nooit stoppen. Misschien wel met meer vertrouwen dat alles goed komt en met meer rust. Ik wil niet rusteloos worden.

Meer zien van Lander?

Facebook

Website

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s