Julia Garcia Rubio – juwelen

Julia houdt er al heel haar leven van om met haar handen te werken en maakt juwelen, vaak in goud en zilver. Daarvoor doet ze eerst extensief visueel onderzoek. Haar werk is erg autobiografisch. In haar ontwerpen zijn het design en concept erg belangrijk, maar nog belangrijker zijn de techniek en de draagbaarheid.

Manuel Mendoza3
(c) Manuel Mendoza

geboortejaar: 1994

geboorteplaats: Luik

woonplaats: Gent

is officieel bezig sinds 2015

Waar is het allemaal begonnen?

Toen ik vijf jaar was, gaf mijn mama me kralen waarmee ik 3D-objecten maakte. Ik weet ook nog dat ik al heel jong collages maakte op basis van schilderijen. Die “oefeningen” kwamen uit de lessen van mijn moeder. Mijn ouders zijn allebei kunstenaars en lieten me allerlei kunstige dingen doen (lacht). Ik was nog heel jong toen ik mijn eerste autoportret heb gemaakt. Mijn techniek was om te tekenen, dan naar de badkamer te lopen om in de spiegel te kijken en dan terug te gaan tekenen (lacht). Toen ik jong was, gingen we op familievakanties heel vaak naar musea, dat vond ik toen super vervelend. Dat is nu totaal anders, ik hou ervan. En ik besef hoe nuttig die bezoeken waren.

Ik heb later illustratie gestudeerd in Luik en ben in 2014 op Erasmus gegaan in Valencia. Daar heb ik twee uur per week grafische en mode gevolgd, zo’n viertal uur Spaans en daarnaast meer dan tien uur per week een juwelencursus. Ik was me er nooit bewust van dat er zoiets bestond als hedendaagse kunst in juwelen. Eens ik dat ontdekt had, heb ik me erin gesmeten. Ik ben in 2015 begonnen aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten van Antwerpen.

Wat is het slechtste advies dat je al hebt gekregen?

(denkt na) Dat vind ik moeilijk.

Ik had op Erasmus Vlaamse vrienden die me zeiden dat ik nooit binnen zou geraken in de Koninklijke Academie omdat de toegangsproef veel te moeilijk is. En kijk, het is me toch gelukt (lacht).

Mooiste moment tijdens het creatieproces?

Wanneer je ziet dat je techniek verbeterd is in vergelijking met de vorige keer. Het is goed om een interessant concept te bedenken, maar als je techniek niet goed is, kan het op niets trekken. Paradoxaal genoeg kunnen ongelukken leiden tot positieve verassingen.

Ik hou er ook van als mensen niet begrijpen hoe ik iets gedaan heb. Er zijn zoveel verschillende technieken voor het maken van juwelen. Aan de Academie leer je er gelukkig heel veel. Weliswaar niet altijd heel grondig, maar je weet wel dat ze bestaan.

Wat inspireert je niet?

Alles inspireert, zelfs slechte smaak. Ook in mode: dan is het gewoon grappig. Zelfs een radiator kan inspireren. Ik denk dat het erop aankomt om selectief te zijn en om steeds een open geest te houden.

Waar ben je trots op?

Ik ben heel blij met mijn werktafel. Doorheen de jaren heb ik meer en meer gereedschap verzameld. De hoogte en structuur zijn minutieus bestudeerd. Ze is helemaal op en voor mij gebouwd.

Wie zou je graag ontmoeten/met wie zou je graag samenwerken?

Er zijn heel veel artiesten die ik bewonder. Ik hou bijvoorbeeld heel erg van het werk van Jolynn Santiago. Ze is een juwelenontwerpster die werkt met organische en niet-evidente vormen. In haar werk gebruikt ze altijd neutrale kleuren. Ik vind ze heel poëtisch.

Lievelingsmateriaal?

Zilver. Het is het witste edelmetaal op aarde. En hout. Ik hou ook van goud, maar ik ken zijn eigenschappen nog niet genoeg.

Wat had je gedaan als je dit niet had gedaan?

Als mijn ouders geen kunstenaars waren geweest en niet zo’n open geest hadden, had ik misschien geneeskunde gestudeerd, of iets met chemicaliën, in een lab. Of psychologie. Ik deed op school heel graag wetenschappen maar ik was niet goed in fysica.

Ik begrijp graag hoe iets werkt.

Eerst wou ik archeoloog worden omdat ik graag dingen leer over kunstgeschiedenis en wetenschap, en graag met mijn handen werk. Maar mijn moeder heeft toen eens tegen me gezegd: “Je zal misschien in heel je carrière één ding ontdekken.”

Sowieso zijn kunst en wetenschap verbonden. Juwelen maken is heel chemisch. De juiste volgorde van je handelingen is erg belangrijk. Het is eigenlijk als koken: je kan het ei niet koken voor het water (lacht).

Wanneer was je grootste twijfelmoment?

De laatste jury van het tweede jaar aan de Academie. Ik was toen bang dat ik niet ging slagen omdat ik de professor tijdens het jaar niet veel had gezien omdat ik toen door een relatiebreuk ging. Normaal heb ik nooit veel stress voor een jury. Dat jaar was de uitzondering.

Wie is jouw grootste steunpilaar?

Mijn vriend Louis en mijn ouders. Mijn vader en moeder nemen me vaak mee naar tentoonstellingen, galerijen en andere artiesten. En mecenassen, ook niet onbelangrijk (lacht).

Lievelingsbeeld?

Momenteel is dat deze foto die ik in de trein heb genomen aan het station van Brussel Zuid, op weg van Luik naar Gent. Het is de trein die ik al meer dan drie jaar twee keer per week neem. En de foto is zonder filter! (lacht)

Wat is je mooiste zin?

Het is niet per se een mooie zin, maar wel een die ik vaak tegen mezelf zeg:

“Quand on veut, on peut”

Ik doe alles dat ik kan. Zelfs al moet ik ook compromissen sluiten, of maak ik iets en lukt het niet, het is het altijd wel waard. Ik heb niet echt spijt van iets, of ik twijfel niet aan mijn keuze. Het heeft allemaal tijd nodig, en alles gebeurt op het juiste moment.

Wat wil je nog graag doen?

Museums, evenementen en openingen bezoeken. Mensen ontmoeten die met kunst en culturele dingen bezig zijn. Bijleren.

En wie weet, misschien begin ik wel weer met illustreren. Ik wil sowieso in de creatieve wereld blijven vertoeven.

Voor mij betekent succesvol zijn trouwens niet per se wereldberoemd zijn. Ik zou blij zijn moest ik kunnen leven van juwelen maken, zonder me zorgen te hoeven maken over de huur.

Waar werk je?

Meer zien van Julia?

 Facebook

Instagram

Website

Foto’s (c) Manuel Mendoza, Alexey Schlyk, Philippe Rikir en Michael Dans

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s