Tina De Souter – grafisch

Tina is een grafisch ontwerpster, bookdesigner en boekbinder, en geeft daar ook workshops rond.

fotovandemaker-Tina_De_Souter

geboortejaar: 1996

geboorteplaats: Bonheiden

woonplaats: Mechelen

bezig sinds 2019

Waar is het allemaal begonnen?

Tijdens mijn opleiding Grafisch Ontwerp kregen we een bookdesign-opdracht. Het creëren van een design dat je van idee tot effectief kunstobject kan uitwerken, vond ik heel bevredigend. Ik heb nooit genoegen genomen met iets te maken en het digitaal te laten rondzweven. Ik wil het in mijn handen kunnen nemen. Toen we een korte cursus boekbinden kregen, ontdekte ik dat ik een boek tot de laatste stap zelf kan maken. Ik was verkocht! (lacht)

Wat is het slechtste advies dat je al hebt gekregen?

Ik heb drie maanden gewerkt als bookdesigner voor een bekende en beruchte Vlaamse kunstenaar. Hij zei tegen mij dat hij – als kunstenaar – het boek wou maken, ik moest zijn visie alleen maar uitvoeren. Ik praatte volgens hem te veel en had te veel meningen. Hij zei dat als ik gewoon zou doen wat hij vroeg, hij mij bekend zou kunnen maken. Na drie maanden nam ik ontslag. Ik besefte dat ik mezelf groot wou/kon maken.

Mooiste moment tijdens het creatieproces?

Het binden van een uniek boek-exemplaar. De evolutie zien van losse vellen naar een boek dat je kan doorbladeren. Dat blijft een heel spannend en leuk moment.

Wat inspireert je niet?

Opdrachten waarbij het product als zielloos doel ‘verkoop’ heeft. De esthetiek van een ontwerp dient gerespecteerd te worden. Ik krijg rillingen als klanten woorden als “sales, marketing, reclame, groter, opvallender, social media marketing …” uitspreken.

Waar ben je trots op?

Dat ik me een eeuwenoude ambacht eigen heb gemaakt, meerdere diploma’s en kennis heb verworven rond boekontwerp, druktechnieken en bindtechnieken en die kennis heel bruikbaar kan toepassen bij opdrachten van klanten.

Wie zou je graag ontmoeten of met wie zou je graag samenwerken?

Ik had vorig jaar het privilege om met Lars Müller aan tafel te zitten. Hij is een ontwerper en uitgever wiens boeken mij inspireren. Wie ik graag nog zou ontmoeten, zijn Kenya Hara en Irma Boom.

Lievelingsmateriaal?

Papier, zowel om op te drukken als om mee te binden. Ik heb (geen grap) vier opbergboxen vol papierstalen.

Wat had je gedaan als je dit niet had gedaan?

Stemactrice? I don’t know, dit is altijd een wilde droom van mij geweest.

Wanneer was je grootste twijfelmoment?

Omdat ik nog niet zo lang zelfstandig werk, vind ik het soms moeilijk om te beslissen of ik nu al nee mag zeggen tegen sommige klanten. Ik kreeg onlangs een vraag voor een project waar ik weinig voeling mee had, maar als starter moet ik ook gewoon de maand rondkomen. Ik heb het project uiteindelijk gedaan, maar er weinig plezier uit gehaald. Ik heb het liever een maand minder breed dan dat ik met tegenzin werk en een resultaat aflever waar ik niet trots op ben.

Wie is jouw grootste steunpilaar?

Ik heb er twee. Mijn moeder, zij is altijd heel betrokken geweest in mijn leven en heeft altijd al mijn keuzes ondersteund. Het is een heel slimme vrouw waar ik praktisch elke dag naar bel voor een vraag of advies. En mijn vriend, hij haalt echt het beste in mij naar boven. Hij studeerde business en geeft mij vaak goed advies dat mij in de juiste richting stuurt.

Lievelingsbeeld?

Dit is een beeld van het eerste boek dat ik als zelfstandige maakte: ‘ajuin’. Het is een boek waarin tekeningen van kunstenares Sara Vermeylen over troost op gevoelige wijze getoond worden. Ik verzorgde de fotografie van de werken, het boekdesign, de drukbegeleiding en de fotografie van het boek zelf. De ‘bookpocket’ waarin dit exemplaar steekt is ook zelfgemaakt. Sara tekende een groot kunstwerk op een plastieken canvas, dat werd versneden en met blauwe draad gestikt. Het is een resultaat waar ik enorm trots op ben en een samenwerking waar ik met een warm hart naar terugkijk.

Wat is je mooiste zin?

“This has no utility and no meaning. It is simply beautiful. It has a great emotional effect if you understand it. Of course if it meant anything it would be easier to understand, but it would not be worthwhile.”

Alexander Calder, 1932

Wat wil je nog graag doen?

Ik behaalde net een diploma ‘Educatieve Master Beeldende Kunsten’ (lerarenopleiding). Ik zou graag Grafisch ontwerp of boekontwerp geven aan een hogeschool of universiteit, misschien in het buitenland.

Waar werk je?

Nog maar enkele maanden geleden, in volle coronacrisis, kreeg mijn huurbaas het prachtige idee om een gat in de muur te maken en mijn huidige huurruimte te verbinden aan een extra kamer. Nu heb ik dus een eigen home-office. (lacht)

Meer zien van Tina?

Website 

Webshop 

Info over boekbindworkshops 

Graphic design Instagram

Boekbind & shop Instagram

Een gedachte over “Tina De Souter – grafisch

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s