Maxime Yde – grafisch

Maxime heeft haar eigen design studio voor grafisch ontwerp & printmaking.

101146BB-B7D6-4FE6-8F4C-F569CD75CFC9

geboortejaar: 1989

geboorteplaats: Oostende

woonplaats: Gent

met vrij werk bezig sinds 2015, met de eigen studio sinds 2019

Waar is het allemaal begonnen?

Ik ben altijd al beeldend aangelegd geweest. Het esthetische in de wereld heeft me altijd aangesproken, maar ik studeerde wel gewoon in het ASO. Op mijn 19de ging ik modeontwerp studeren aan Artez, een hogeschool voor de kunsten in Nederland. Tijdens dat jaar bleek dat het maken van de ontwerpboeken mij het meeste lag. Helaas heb ik toen het advies van mijn leerkrachten om er grafisch ontwerp te studeren niet opgevolgd. Ik keerde terug naar België om communicatiemanagement te studeren. Die studie heb ik mooi afgerond, maar ik ben in die periode naar zowat elke opendeurdag van een grafische richting geweest, zonder ooit de stap te zetten.

Vijf jaar later ben ik begonnen aan de deeltijdse studie non-toxische grafiek. Daar ging een wereld van ambacht en kunst voor me open. De eerste zin die ik op het ingangsgesprek zei was: “ik wil graag zeefdrukken maar kan niet tekenen”. Toen dacht ik nog dat je enkel kon tekenen als je uit je hoofd een giraf, een landschap of een hand perfect kon tekenen. Mijn proces heeft me mijn eigen beeldtaal doen ontdekken en ontwikkelen. Mede dankzij enkele top leerkrachten durfde ik zo beetje bij beetje naar buiten te komen met m’n beelden.

Toen mijn zus twee jaar geleden haar lunchzaak opende, heb ik de volledige grafische identiteit op mij genomen. Zo kwamen er langzaamaan meer opdrachten binnen voor grafisch ontwerp. Ik heb mezelf de programma’s door de jaren aangeleerd, me verdiept in het beeldende en heb ook mijn managementopleiding achter de hand, dus dat verliep steeds beter. Sinds een klein jaartje is STUDIO WAAIJ er en werk ik fulltime als grafisch vormgever. Ik werk heel intuïtief en probeer vooral goed te luisteren naar mijn klanten.

Wat is het slechtste advies dat je al hebt gekregen?

“Laat het creatieve aan de echte over en ga als projectmanager werken in de culturele/creatieve sector.”

Het is een advies van iemand die me dacht te kennen, maar eigenlijk kent ze me helemaal niet. Om een of andere reden dacht ze dat ik op haar advies zat te wachten (lacht). Laat je niet ontmoedigen of onzeker maken door mensen die vooral zichzelf graag horen spreken!

Mooiste moment tijdens het creatieproces?

Als je ziet dat je klant volledig mee is, fan is van jouw concept en idee. Dat is zo’n boost voor je zelfvertrouwen. Zo krijg je echt de sterkste en mooiste resultaten.

Wat inspireert je niet?

Bekende mensen. Ik ben nooit iemand geweest die opkeek naar bekende personen of hun showbizz-leven. Wat niet wegneemt dat ik wel geïnspireerd kan zijn door hun talent. Maar geef mij maar de underdogs.

Waar ben je trots op?

Oei, da’s een moeilijke. Dat ik het helemaal alleen doe, denk ik? Ik werk alleen, woon alleen, zorg voor mezelf en mijn hond alleen. Dat is meteen ook wat soms het moeilijkste is (lacht). Het zou fijn zijn om ooit iemand als klankbord in de studio te kunnen hebben – wie weet?

Wie zou je graag ontmoeten of met wie zou je graag samenwerken?

Hm, ik ben fan van de simpele esthetiek van de Scandinaviërs en de Japanners dus ik zou heel graag eens willen samenwerken met het team van Muji en op de koffie gaan met Johanne Aure.

Lievelingsmateriaal?

Papier & (ets)inkt.

Wat had je gedaan als je dit niet had gedaan?

Dan had ik waarschijnlijk ergens in een boetiekje gewerkt. Een leuke kledingwinkel waar ruimte is voor creativiteit.

Wanneer was je grootste twijfelmoment?

Het eerste jaar van de studio werkte ik als bijberoeper. Een tijdje geleden moest ik beslissen om fulltime als zelfstandige in hoofdberoep te gaan werken, in bijberoep te blijven of volledig in loondienst te gaan werken. Ik ben blij dat ik deze keuze gemaakt heb. Hopelijk was het ook de juiste! (lacht)

Wie is jouw grootste steunpilaar?

Mijn familie en mijn dichte vrienden. Mijn familie gelooft in mij en de toekomst van STUDIO WAAIJ. Door gebrek aan collega’s mogen mijn dichte vriendinnen steeds mijn gezeur, soms gehuil, en vaak gelach aanhoren over de studio. Ze leven er even hard in mee als ikzelf.

Lievelingsbeeld?

Wat is je mooiste zin?

“What happens when people open their hearts?”
“They get better.”

Dit is een zin uit ‘Norwegian Wood’ van Haruki Murakami. Mijn lievelingsschrijver. Ik heb zijn boeken ontdekt in een moeilijke periode. De eenzaamheid van zijn personages, hun eigenheid … Zijn werk gaf me het gevoel niet alleen te zijn.

Wat wil je nog graag doen?

Boeken vormgeven! Ik heb een kunstboek vormgegeven en dat is ook meteen een van de projecten waar ik het meest trots op ben. Ik zou heel graag meer van dit kunnen doen.

Waar werk je?

Ik werkte eerst van thuis. Leuk en gezellig met de hond, maar niet goed voor de productiviteit en je sociaal leven (lacht).

Nu werk ik in de Ontwerppoel in Gent. Dat is een plek waar we met vier architectenbureaus, een copywriting studio en een (technisch) schrijver een mooie bende creatievelingen vormen. De bureaus hebben er hun kantoor en ik heb daar mijn grafische studio. Voor mijn printmaking werk gebruik ik vaak het atelier van de school in de Offerlaan in Gent of op mijn klein drukpersje thuis in de woonkamer.

Meer zien van Maxime?

Website 

Instagram voor grafisch werk 

Instagram voor persoonlijk vrij werk

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s