Jet Parent – illustratie

Jet maakt sfeervolle illustraties waarin sprookjes, reisverhalen en de natuur centraal staan.

Portret

geboortejaar: 1995

geboorteplaats: Capelle aan den IJssel

woonplaats: Zwolle (Nederland)

bezig sinds zolang ze zich kan herinneren. Sinds haar 15e is ze er serieuzer mee bezig, omdat ze toen voor het eerst overwoog om naar de kunstacademie te gaan.

Waar is het allemaal begonnen?

Het is thuis begonnen op heel jonge leeftijd. Er waren thuis altijd veel goede tekenspullen en ook tijdens vakanties werd er veel getekend door mij, mijn vader en mijn zus. Er gingen dan minstens twee kratten vol met tekenspullen en schetsblokken mee in de auto. ’s Ochtends gingen we erop uit om een stad te bezoeken en ’s middags zaten we voor de tent te tekenen, totdat het donker werd. Ook op latere leeftijd besteedde ik veel tijd aan tekenen. Zodra ik klaar was met mijn huiswerk ging ik aan de slag met verf, krijt, potloden en stiften. Het is het voor mij altijd heel vanzelfsprekend geweest om te tekenen en eigenlijk ben ik er gewoon nooit meer mee gestopt. (lacht)

Wat is het slechtste advies dat je al hebt gekregen?

Ik heb weleens feedback gehad waar ik me niet in kon vinden, maar ik heb nog nooit echt slecht advies gekregen. Een advies dat in eerste instantie niet relevant of toepasbaar lijkt te zijn, kan na verloop van tijd toch ineens waardevol zijn. Zo kreeg ik een aantal jaar geleden het advies om minder zwart te gebruiken in mijn werk, omdat door zwart de intensiteit van andere kleuren kan afnemen. Destijds deed ik niet zo veel met dit advies, maar nu gebruik ik bijna nooit meer zwart. In plaats daarvan gebruik ik hele donkere blauw-, groen- of paarstinten.

Mooiste moment tijdens het creatieproces?

Dat moment wanneer je er helemaal in zit en de tijd vergeet. Of juist het moment vlak voordat je begint, je boordevol ideeën zit en niet kan wachten om aan de slag te gaan.

Wat inspireert je niet?

Op de kunstacademie kreeg ik een aantal keer de opdracht om een heel kort krantenartikel te voorzien van illustraties. Ik vind die artikelen niet per se niet inspirerend, maar het is een uitdaging om er illustraties bij te maken. Ze roepen bij mij namelijk niet zo veel op. 

Waar ben je trots op?

Ik ben er trots op dat ik groot durf te dromen en dat ik hard werk om die dromen waar te maken.

Wie zou je graag ontmoeten of met wie zou je graag samenwerken?

Ik zou David Hockney graag willen ontmoeten. Hij is 82 jaar, maakt nog steeds veel werk en is nog altijd aan het experimenteren. Het spat er gewoon van alle kanten af dat hij ontzettend veel passie heeft voor wat hij doet. Ik denk dat het heel inspirerend is om daarover met hem in gesprek te gaan.

Lievelingsmateriaal?

Kleurpotlood. Ik vind het fijn dat het een wat grover materiaal is waarvan de textuur goed zichtbaar is. Daarnaast kan je kleurpotlood heel goed gebruiken om meerdere lagen aan te brengen in je werk. Ik gebruik het vaak in combinatie met gouache.

Wat had je gedaan als je dit niet had gedaan?

Twee dagen voor de aanmeldingsdeadline in Studielink van 1 mei, in 2014, heb ik me nog ingeschreven voor Kunstgeschiedenis aan de Universiteit Leiden. Dit was een soort plan B voor als ik niet toegelaten zou worden tot de kunstacademie. Waarschijnlijk zou ik dan na een jaar kunstgeschiedenis opnieuw toelating hebben gedaan voor de kunstacademie. (lacht)

Wanneer was je grootste twijfelmoment?

Het eerste semester aan de kunstacademie was voor mij één groot twijfelmoment. Ik wist niet zeker of ik de juiste studiekeuze had gemaakt en die twijfel zag je ook terug in mijn werk. Eigenlijk vond ik toen de theoretische vakken, kunstgeschiedenis en filosofie, het leukst.

Wie is jouw grootste steunpilaar?

Mijn ouders. Zij hebben mij altijd gestimuleerd om mijn passie voor illustreren verder te ontwikkelen.

Lievelingsbeeld?

Op dit moment zijn dat de foto’s van de kledingcollecties van Iris van Herpen. Ze zijn heel sprookjesachtig en de kleurenpaletten spreken me heel erg aan.

Wat is je mooiste zin?

“The piano keys are black and white but they sound like a million colours in your mind”

uit het nummer Spider’s Web van Katie Melua.

Wat wil je nog graag doen?

Er zijn een heleboel dingen die ik nog graag zou willen doen. Ik zou op de langere termijn graag een illustratiemuseum willen oprichten, want ik vind dat er daar te weinig van zijn in Nederland. Op dit moment doe ik de master Kunstbeleid en Kunstbedrijf aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Op die manier hoop ik mijn plan te kunnen realiseren. Daarnaast wil ik boeken illustreren voor uitgeverijen, bij voorkeur graphic novels of boeken voor kinderen van 8 jaar en ouder. Ik zou ook graag voor langere perioden in het buitenland aan de slag gaan, bijvoorbeeld bij een artist in residency, zodat ik me kan laten inspireren door andere omgevingen. Verder lijkt het me heel leuk om me naast illustreren ook bezig te houden met het ontwerpen van sieraden. En dit is eigenlijk nog steeds maar een deel van de dingen die ik nog zou willen doen.

Waar werk je?

Op dit moment maak ik al mijn werk gewoon in m’n studentenkamer in Zwolle. Ik heb twee tafels tegen elkaar aan geschoven, waardoor ik veel werkruimte heb. Onder die twee tafels staat een archiefkast waarin ik al m’n illustraties en papier bewaar. Op die kast staan allerlei dozen met tekenmaterialen en ik heb ook nog een ladekastje waar ik potloden, stiften, krijt en penselen in bewaar. Dus mijn kamer is tegelijkertijd mijn woonruimte en mijn atelier.

Meer zien van Jet?

Instagram

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s