Emma Terweduwe – textiel

Emma maakt jacquard geweven, textiele objecten voor interieur en mode, met een grote focus op de tactiele kwaliteiten van textiel. Dat doet ze door gebruik te maken van ruwe en natuurlijke materialen, grafische patronen en levendige kleuren.

(c) Maya Matsuura
(c) Maya Matsuura

geboortejaar: 1996

geboorteplaats: Aarschot

woonplaats: Gent

begonnen met de opleiding textielontwerp in 2015, na haar afstuderen in 2019 nu bezig met haar eigen design studio.

Waar is het allemaal begonnen?

Ik ben opgegroeid in een creatief nest, dus eigenlijk was het creëren altijd wel ergens aanwezig in mijn leven. Op mijn vijftiende wist ik dat ik iets met mode wilde doen. Toen ik op mijn achtiende de opleiding textielontwerp ontdekte, voelde ik dat het plaatje klopte en dat ik er al mijn interesses en passies in kon verbinden.

Wat is het slechtste advies dat je al hebt gekregen?

Volgens mij zijn er geen goede of slechte adviezen, maar gaat het er vooral om wat je eruit haalt voor jezelf. Uit slechte adviezen kan soms ook net iets goed ontstaan. (lacht)

Mooiste moment tijdens het creatieproces?

Wanneer een weefsel tot leven komt, dat vind ik echt een magisch proces. Je kleuren, patronen en materialen die allemaal samenkomen in de ritmische bewegingen van het weven.

Wat inspireert je niet?

De draaikolk van snelheid waarin we vaak worden geduwd om dingen te creëren. De verwachtingen en druk van buitenaf om steeds meer en sneller te gaan. Mensen verwachten vaak dat iets zomaar snel kan worden geproduceerd. In mijn werk wil ik net de traagheid van de ambacht en het creatieproces benadrukken en omarmen.

Waar ben je trots op?

Ik had nooit durven denken dat ik nog geen jaar na mijn afstuderen mijn eigen studio al zou kunnen oprichten. Waardering krijgen voor wat je doet en mensen die je eigenheid herkennen en appreciëren is echt een fantastisch gevoel. Het motiveert me om er echt voor te gaan.

Wie zou je graag ontmoeten of met wie zou je graag samenwerken?

Moest het nog kunnen, zonder twijfel kunstenares Louise Bourgeois. Zij is zo’n fascinerende vrouw en kunstenaar, ik bewonder haar erg.

Lievelingsmateriaal?

Natuurlijke materialen als wol en linnen. Omdat het materialen zijn die leven en ook mee veranderen met de tijd.

Wat had je gedaan als je dit niet had gedaan?

Sowieso iets in de creatieve sector. Ik denk dat art director of set designer ook heel erg bij me past. Ik hou ervan om beelden te creëren en om composities en kleuren samen te brengen. Psychologie interesseert me ook heel erg.

Wanneer was je grootste twijfelmoment?

In elk creatieproces zit wel een moment waarop ik blokkeer of twijfel. Dan neem ik vaak een beetje afstand van mijn werk of vraag ik advies aan de personen rondom mij. Maar eigenlijk ben ik vooral een grote twijfelaar als het aankomt op de meest luttele, banale dingen. Daarop kan ik soms echt blokkeren. (lacht) 

Wie is jouw grootste steunpilaar?

Mijn ouders en mijn lief.

Lievelingsbeeld?

Dit is het uitzicht van de plek waar ik sinds mijn zesde op vakantie ga met mijn ouders in de Provence. Ik kom hier nog altijd even graag naartoe, omdat het zo afgelegen is van de buitenwereld. Ik heb deze berg denk ik al honderd keer getekend en hij blijft me gewoon inspireren.

Wat is je mooiste zin?

“Even the common articles made for daily use become endowed with beauty when they are loved”

 – Soetsu Yanagi , The beauty of Everyday things.

Wat wil je nog graag doen?

Samenwerken met andere artiesten en designers die ik bewonder. En uiteraard mijn eigen studio en collecties verder uitbreiden met nieuwe spannende projecten.

Waar werk je?

In mijn studio in Gent.

Meer zien van Emma?

Website 

Instagram 

Foto’s (c) Ines Vansteenkiste

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s