Alexander Deprez – foto

Alexander fotografeert.

24852573_1930876246926720_3032142670882036464_n

geboortejaar: 1995

geboorteplaats: Kortrijk

woonplaats: Gent

Waar is het allemaal begonnen?

Ik denk niet dat er een specifiek beginpunt was. Ik heb fotografie altijd al fascinerend gevonden, ook als kind. Als ik er een startpunt op moet plakken, denk ik dat ik voor het eerst bewust met fotografie bezig was wanneer ik mijn voormalige vriendin leerde kennen. Ze was mijn eerste lief en ik ging haar obsessief gaan fotograferen tot het punt dat mensen me erop wezen. Zij wou model worden dus dit kwam goed uit. De stijl die ik toen hanteerde staat mijlenver van de manier waarop ik nu dingen benader. Toen ging ik meer zoeken naar mooie plaatjes en hoe ik haar op zo’n mooi mogelijke manier kon weergeven. Enkele jaren later, tijdens mijn relatie met mijn vrouw, ontdekte ik fotografie meer als een verwerkingsproces en een manier om mezelf te leren kennen.

Wat is het slechtste advies dat je al hebt gekregen?

Slecht advies is me nooit echt bijgebleven denk ik. Vroeger werd ik voor zot verklaard omdat ik kunst wou studeren. Mensen die zo goed als niets afweten van de kunstwereld voelden vaak de nood om me eens te zeggen “hoe het leven in elkaar zit”. Vragen als “Maar hoe ga je er dan van leven?” of “Ah, je studeert fotografie? Wil je dan een fotowinkel openen ofzo?” kwamen vaak terug. Of volgens sommigen moet ik mijn werk meer censureren om zo een groter publiek te bereiken. Een foto die voor hen te expliciet is zou nooit een plaats vinden in hun woonkamer. Dit zegt me weinig want mijn bedoeling is niet om werk te maken dat mooi past bij het meubilair.

Mooiste moment tijdens het creatieproces?

Ik geniet van het gehele creatieproces. Zowel de situaties waarin ik de foto’s maak, als de geschoten filmrolletjes binnen steken en ongeduldig wachten om de foto’s te zien. Het selecteren van foto’s en combineren van beelden… alles draagt bij tot het uiteindelijke product.

Wat inspireert je niet?

De lijst van dingen die me niet inspireren is eindeloos.

Waar ben je trots op?

Hoewel het nu evident lijkt ben ik trots dat ik me niet laat leiden door de norm en ik mijn eigen weg volg.

Wie zou je graag ontmoeten/met wie zou je graag samenwerken?

Er zijn verschillende mensen die ik zou willen ontmoeten op verschillende tijdstippen in de geschiedenis. Zowel mensen uit de muziekwereld zoals David Bowie en Iggy Pop als schrijvers zoals Bukowski, Ginsberg of Burroughs en kunstenaars zoals Larry Clarck, Nan Goldin, Warhol, etc.

Lievelingsmateriaal?

Het cliché zou zijn om nu te antwoorden dat mijn camera mijn lievelingsmateriaal is maar dat is het niet. De camera is gewoon een tool die ik gebruik om mijn werk te maken. Ik denk dus niet dat ik een lievelingsmateriaal heb.

Wat had je gedaan als je dit niet had gedaan?

Als ik dit niet zou doen dan zou ik mezelf niet zijn dus dit is een vrij moeilijke vraag om te beantwoorden. Ik was nooit een heel goede student in het ASO omdat veel dingen me niet echt interesseerden. Ik denk dat ik dan eerder in de voetsporen van m’n vader getreden was en dan waarschijnlijk aan m’n zestien jaar als dakwerker zou begonnen zijn.

Wanneer was je grootste twijfelmoment?

Ik heb af en toe wel een soort existentiële crisis waarin ik alles in vraag stel. Ik denk dat dat er wel bij hoort in het algemeen. Het is voor mij belangrijk om bewust bezig te zijn en niet op autopiloot te gaan. Door bewust met alles bezig te zijn en je kritisch op te stellen kom je vaak in situaties terecht waarin je alles in vraag stelt. Ik zie dit niet per se als iets negatief.

Wie is jouw grootste steunpilaar?

Ik beschouw veel mensen als steunpilaren. Mijn vrienden bijvoorbeeld. De allerbelangrijkste van iedereen met wie ik alles kan delen is mijn vrouw. Ze is zelf beeldend kunstenaar en kent me het best. Ik ben heel dankbaar dat ik haar aan m’n zij heb.

Lievelingsbeeld?

Nighthawks‘ van David Hopper.

Wat is je mooiste zin?

Ik heb geen favoriete zin, maar als ik je een opeenvolging van mooie zinnen mag aanraden dan is het de tekst van ‘This Must Be The Place’ door Talking Heads.

Wat wil je nog graag doen?

Er zijn veel dingen die ik nog wil doen. Eén ervan is samen met m’n vrouw tentoonstellen om ons werk zo met elkaar in dialoog te laten gaan.

Waar werk je?

Ik werk een beetje overal doordat ik vrij spontaan te werk ga. Ik fotografeer vaak met m’n pocketcamera ter plaatste. Ook het bewerken en selecteren van beelden gebeurt op mijn laptop en dus niet op één specifieke plaats.

Meer zien van Alexander?

Website

Facebook

Instagram

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s